7 sztár, aki visszautasított egy fontos elismerést

M. N. | 2024. Március 20.
Akadt, aki a Grammy-díjat, más lovagi címet vagy épp a Rock & Roll Hírességek Csarnokába való felvételt utasította el.

A jelentős díjak, illetve más típusú elismerések a legtöbbször még a világsztárok számára is hatalmas dolognak, karrierjükben mérföldkőnek számítanak. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor elutasítják ezeket a megtiszteltetéseket, főként elvi, meggyőződésbeli okokból. Az alábbi galériában a legemlékezetesebb visszautasításokat idézzük fel. 

Sinead O'Connor

„Hiszem, hogy a célunk az, hogy inspiráljuk és valamilyen módon irányítsuk és gyógyítsuk az emberi fajt, amelynek mindannyian egyenrangú tagjai vagyunk. A zeneipar leginkább a művészet kereskedelmi oldalát ismeri el. Leginkább az anyagi hasznot tisztelik, hiszen ez a fő oka létezésüknek” – ezekkel a mondatokkal utasította el Sinead O'Connor 1991-ben három Grammy-jelölését. (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Stephen Hawking

Stephen Hawkingnak a '90-es években ajánlották fel a lovagi címet, ő azonban visszautasította, mert úgy érezte, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem biztosít elég támogatást a tudományos kutatásokhoz. (Fotó: Tristan Fewings/Getty Images)

Helen Mirren

Helen Mirrent először 1996-ban avatta volna a brit lovagrend tagjává a brit uralkodó, ám a színésznő akkor még elutasította a megtiszteltetést és csak 2003-ban fogadta el azt. (Fotó: Franziska Krug/Getty Images)

Julie Andrews

Julie Andrews 1996-ban utasította vissza a Tony-díjra való jelölését, méghozzá azért, mert a Victor/Victoria című Broadway-musical szereplői közül vagy stábjából senki mást nem jelöltek a díjra. (Fotó: Noam Galai/Getty Images for 92Y )

David Bowie

II. Erzsébet 2000-ben szerette volna a Brit Birodalom Rendjének parancsnokává avatni David Bowie-t, három évvel később pedig lovagi címet ajánlott fel neki. A legendás zenész azonban mindkét alkalommal visszautasította. (Fotó: Pete Still/Redferns)

Tom Cruise

Tom Cruise 2021-ben adta vissza három korábban megnyert Golden Globe-díját, ezzel tiltakozva a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) tagsági összetétele és diszkriminatív gyakorlatai miatt. (Fotó: Mike Coppola/WireImage)

Dolly Parton

„Annak ellenére, hogy rendkívül hízelgőnek tartom és hálás vagyok, hogy jelöltek a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, nem érzem úgy, hogy kiérdemeltem volna ezt az elismerést. Nem akarom, hogy miattam oszoljanak meg a szavazatok, ezért tisztelettel vissza kell lépnem” – közölte Dolly Parton 2022-ben. A szavazólapon azonban ennek ellenére rajta hagyták a nevét és pár hónappal később meg is kapta az elismerést. (Fotó: Jason Kempin/Getty Images for American Greetings)

via

Exit mobile version