Sztárok

Híres nők, akiket lovaggá ütöttek, és akik nem kértek az elismerésből

Több száz nő büszkélkedhet a Brit Birodalom Rendje lovagi címével, köztük művészek, tudósok, politikusok, de előfordult olyan eset is, amikor egyesek nem tartottak igényt az elismerésre.

Akik elfogadták a kitüntetést

A Dame, illetve a Lady megnevezés a lovagi cím női megfelelője a brit érdemrendek között. A középkorban inkább nemesek kapták e kitüntetést, manapság azonban már bárki birtokolhatja, aki valamiben kimagasló eredményt ért el, és persze a brit birodalom szimpatizánsa.

Agatha Christie, a krimi királynője
Az írónő 1971-ben kapta meg a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét élete munkájának elismeréseként. Nem is csoda, hiszen könyvei olvasottságban a Bibliával vetekszenek. A Poirot és a Miss Marple megalkotójának magánélete is bővelkedett kalandokban. Különleges, egzotikus utazásai során gyűjtötte be egyedi regényötleteit, amelyek végül lovagi címet hoztak számára. A feleség, anya, nagymama nemcsak írásaival, hanem színpadi darabjaival is tarolt: ő az egyetlen, akinek művét, az Egérfogót a leghosszabb ideje, 62 éve játsszák a premier óta megszakítás nélkül és töretlen sikerrel a világ színházaiban. Életéről számtalan film és könyv született, ő maga ennek ellenére rendkívül visszahúzódó életet élt. Magánéletében egy alkalommal került a bulvárlapok címlapjára, amikor is két hétre eltűnt, majd úgy találtak rá, hogy nem emlékezett semmire, és azt sem tudta, ki ő. Állítólag idegösszeroppanást szenvedett, és kezelésre szorult az eset után. Mások szerint azonban csak hűtlen férjét akarta szándékosan bosszantani a történtekkel, akitől végül nem sokkal később elvált.

Híres nők, akiket lovaggá ütöttek, és akik nem kértek az elismerésből

Joan Sutherland, “az évszázad szopránja”
Az ausztrál operaénekes a bel canto operák szoprán szerepeinek egyik legkiemelkedőbb előadója. Nemcsak hangjáért, hanem személyiségéért is valósággal rajongtak az operakedvelők és a pályatársai. Rajongói a “La Stupenda”, azaz “A bámulatos” néven emlegették. Minden szerepet eljátszott, amelyet koloratúrszopránként elénekelhetett, és bejárta a világ leghíresebb operaházait, koncerttermeit. Egyik legkedvesebb partnere Luciano Pavarotti volt, ők együtt a 20. század legendás, tökéletes kettőse voltak. Pavarotti úgy vélte: “minden kétséget kizáróan övé az évszázad szoprán hangja”. Utolsó fellépésén a közönség majdnem egy órán át tapsolt állva, a rajongók képtelen voltak elhinni, hogy visszavonul. Páratlan pályafutását a Brit Birodalom Rendje lovagi címével díjazták. 


Elizabeth Taylor, a klasszikus hollywoodi sztár

Sokszoros Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő volt, eljátszott számos világhírű szerepet, többek között Kleopátrát és A makrancos hölgyet. Egy világ számára volt ő a klasszikus hollywoodi sztár, aki nemcsak gyönyörű, vonzó és gazdag, hanem rendkívül tehetséges is volt. Pályatársai imádtak vele dolgozni, mert mindig pontos és precíz volt, soha nem bakizott a szövegeiben, azaz abszolút profi színésznő volt. Magánéletében azonban számtalan olyan történést talált a média, amelyek révén bérelt helye volt a pletykalapok címlapján. Nyolcszor kötött házasságot, hét férfival, Richard Burton színészhez kétszer is hozzá ment. Teljes erőbedobással állt ki az AIDS betegség kutatása és a betegek támogatása mellett. Ezért a tevékenységéért és páratlan szakmai sikereiért 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi címet adományozott neki. 

Julie Andrews, a gyerekek legendája
A többszörös Oscar-díjas színésznő 2000-ben kapta meg a Brit Birodalom Rendjének lovagja kitüntetést. Már kétévesen szöveg nélküli szerepeket játszott, háromévesen pedig már a hangját is hallathatta különböző karakterekként. Musicalszerepei tették igazán híressé, úgymint a My Fair Lady és a Mary Poppins. Legutóbbi munkáit olyan nagy sikerű mozifilmekben kapta, mint A neveletlen hercegnő vagy a Shrek. 

Margaret Thatcher, a “Vaslady”
A főnemesi rangú brit konzervatív politikust elsőként választották meg nő létére miniszterelnöknek. A bizalomra rá is szolgált, és tizenegy évig birtokolta e pozíciót. Elveitől és tetteitől eltántoríthatatlan volt, még úgy is, hogy 1984-ben ír terroristák merényletet követtek el ellene, de sikerült megmenekülnie. Egy szovjet újságíró rendíthetetlen jelleme miatt “Vaslady”-nek nevezte egyik anyagában, ez aztán az egész világon elterjedt, Thatcher pedig büszkén viselte e megnevezést, ahogyan a Brit Birodalom Rendje lovagi címét is. Életét és munkásságát Meryl Streep főszereplésével filmben is megörökítették. 

Akik kosarat adtak az angol királynőnek

A lovagi cím nem mindenki számára jelent dicsőséget, így a történelem során nemegyszer előfordult, hogyvalaki nem fogadta el, vagy később visszaadta a kitüntetést, különböző okokra hivatkozva. Sokáig titkos volt az a lista, amelyen az elutasítókat tartották nyilván, de a BBC nyomására nemrég nyilvánosságra hozták azok nevét, akik 2000 előtt nem éltek a lovagi rangba emelés lehetőségével. A lista azonban így sem teljes, mert csak olyan személyek szerepelnek rajta, akik már nem élnek: közel kétszáz tudós, művész, újságíró. Az anyagból az sem derül ki, hogy melyikük miért utasította el a kitüntetést, de sokakról más forrásokból lehet ezt tudni.

Nők közül nemet mondott a lovagi rangra például Vanessa Redgrave színésznő, Nancy Banks-Smith televíziós kritikus és Nigella Lawson sztárséf, gasztronómiai író is.

Az elutasítók leginkább a monarchia vagy az elitizmus iránti ellenérzésükkel indokolták tettüket. “Van valami visszataszító abban, aki időskorában olyan intézménytől fogad el kitüntetést, amelyet fiatalon támadott” – véli a Nobel-díjas Doris Lessing írónő, aki 1992-ben utasította el a lovagi címet, egy szerinte “nem létező birodalomtól”.

Doris Lessing
Doris Lessing

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top