Tovább gyűrűződik a botrány: Szász Júlia még nem válaszolt a Nemzeti Színháznak?

M. P. | 2024. Július 08.
Folytatódik a botrány. Ezúttal a Nemzeti Színház adott ki közleményt, amelyben felsorolták, szerintük mennyi pénzt kapott Szász Júlia.

A Nemzeti Színház és Szász Júlia közötti nyilvános üzengetés folytatódik a színésznő Nemzeti Színházban történt balesete kapcsán. 

(Fotó: Trenka Attila / profimedia.hu)

A Nemzeti Színház szerint a színésznővel és ügyvédjével 2024. március 14-én tartottak személyes egyeztetést, amelyen elismerték az általa benyújtott kárigény jogosságát.

„A tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat és szerződéseket kértünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett.”

A színház szerint a baleset óta Szász Júlia többször kapott anyagi támogatást a színháztól, a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, a biztosítótól, valamint a szakszervezettől, amelyek egyenként több százezer forintos összegeket utaltak neki.

„A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmilliós Ft-os nagyságrendet tesz ki. A kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió Ft-ot. A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben” – írja az Origo.

A színház szerint az általuk finanszírozott biztosítás terhére a biztosító utalt és utalni fog, ezek szerintük több százezres nagyságrendet jelentenek. „A Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került)” – írták.

Azzal folytatták, hogy a biztosító további kifizetésekre is hajlandó lenne, de ehhez szükségük van a számlákra, bizonylatokra, mert csak így tudnak kifizetéseket teljesíteni.

Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész nemrég interjút adott a Partizánnak, amiben arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt. A színész szerint lehetett tudni, hogy a vizsgálat azt fogja megállapítani, hogy nincs egy személyi felelős. A baleset, amiről Udvaros beszélt, tavaly novemberben történt, amikor a Rómeó és Júlia előadása közben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhant, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A színház igazgatója, Vidnyánszky Attila először benyújtotta a lemondását, de nem sokkal később ezt visszavonta. A baleset miatt beadta lemondását Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A baleset miatt belső vizsgálat indult a színházban, nem találtak felelőst, a rendőrség is nyomozást rendelt el, ez még nem zárult le.

Via

 

Exit mobile version