Janicsák Veca őszintén vallott a méheltávolításáról: „nekem már nem sok választásom volt”

M. P. | 2024. Július 12.
A mióma óriási fájdalommal és erős vérzéssel jár, amit gyakran összetévesztenek a menstruációs görcsökkel. Janicsák Veca is a miómái miatt távolíttatta el a méhét.

 A Felelősen Magadért Egyesület elnöke hangsúlyozza, hogy nem normális, ha valakinek két hétig tart a ciklusa és folyamatosan fájdalmai vannak, mert ez miómára utalhat. Janicsák Veca is személyesen tapasztalta meg ezt a betegséget.

 

Fotó: Trenka Attila / fotocentral.hu

Július a mióma tudatosság hónapja, és Janicsák Veca felhívta a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára, mivel a mióma minden negyedik szülőképes korú nőt érint. Bár az énekesnőnek van egy egészséges kislánya, további gyermekei már nem lehetnek természetes úton, mivel néhány évvel ezelőtt méhnyakrákot diagnosztizáltak nála, és végül a méhét is eltávolították. Kálváriája a kislánya születése idején miómával kezdődött, amiről részletesen mesélt az RTL Reggeliben.

Én miómás beteg voltam többszörösen is, a méhemet eltávolították, jól ismerem minden apró részét. Aki megszokja ezt az állapotot, az azt hiszi, hogy ez természetes, mert ugye ez a menstruációs ciklus teljes változását idézi elő. Hosszabb is lesz, mennyiségileg sokkal több, és egy idő után az embernek a teljes szabadságérzését is elveszi. Nagy fájdalommal jár, a kisgyermekem megszületése után kevésbé rossz, viszont az, hogy két hétig tart akár egy ciklus, eléggé megviseli az embert 

 

– részletezte Veca a kamerák előtt.

Az előadó szerint a média túl keveset foglalkozik a mióma kérdésével, pedig ez nem kellene, hogy tabu legyen. Arra buzdította a nőket, hogy ha hasonló panaszokkal küzdenek, mielőbb forduljanak orvoshoz, mert a betegség akár méheltávolításhoz is vezethet. Úgy véli, a halogatás nem segít, és ha műtétre van szükség, jobb minél előbb átesni rajta.

„Ezt rendszeresen figyelni kell, mert pillanatok alatt megnő. Nekem olyan szinten megnőtt, hogy már kidudorodott a vége felé… Nekem már nem sok választásom volt, mivel akkor már megvolt a kislányom, ezért könnyebben meghoztam ezt a döntést, vagy bólintottam rá. Nagymamámnak ugyanúgy volt, anyukámnak is, ez örökletes is lehet” – jegyezte meg Veca a genetika kapcsán.

Via

 

Exit mobile version