Már születésekor jegyet váltott Hollywoodba, mégis rengeteg traumát kellett átélnie – 35. születésnapját ünnepli Dakota Johnson

Sz.Cs. | 2024. Október 04.
A legtöbben csak "Anastasia Steele"-ként ismerték meg; ezzel a szereppel szilárdította meg helyét az A-listás színészek között. Dakota Johnson családja révén útlevéllel született Hollywoodba, de az öröksége mégse kizárólag csillogás, inkább a sok trauma volt.

Kétségtelen, hogy Dakota Johnson Hollywood egyik legsokoldalúbb színésznője, aki szerepeiben soha nem fél egy új arcát megmutatni a világnak. Tehetségével, szépségével és előadásmódjával nemcsak a közönség, hanem a kritikusok szívébe is belopta magát. A színésznő A szürke ötven árnyalatával szilárdította meg helyét az A-listás színészek között. Ennek ellenére nemcsak a film, hanem a divatipar meghatározó szereplőjeként is “emlegetik”. Dakota Johnson mindemellett aktívan jótékonykodik, továbbá részt vesz a nők jogait és a környezet védelmét támogató kezdeményezésekben is. Johnson többször is beszámolt arról, hogy szülei nem támogatták abban, hogy a filmipar szereplője legyen, ő mégis csak ment a saját feje után. Hogy lett a színészkedni vágyó kislányból A-listás világsztár? Íme. 

Tinédzser kora óta tartó depresszió

Vannak olyan színészek, akiknek családja korábban sosem állt kapcsolatban a szakmával, és vannak, akik kénytelen-kelletlen, már gyerekként belecsöppennek a filmipar körforgásába. Dakota Johnson az utóbbi csoportba tartozik. Azt is mondhatnánk, hogy a színészkedés mindig is a vérében volt, hiszen családjukban ez a szakma több generáción átívelő foglalkozás; édesapja, Don Johnson és édesanyja, Melanie Griffith szintén színészként találták meg a számításaikat, nagyapja reklámigazgatóként, míg nagyanyja színésznőként dolgozott. Sokak számára meglepő lehet, azonban korábbi mostohaapja Antonio Banderas volt. Nehéz kihámozni a családi szálakat, ugyanis Johnsonnak elég összetett mozaik családja van. Édesanyjának és édesapjának is három különböző embertől született gyermeke, így a színésznőnek összesen hat féltestvére van.

Dakota Johnson, Antonio Banderas és Melanie Griffith (Fotó: James Devaney/WireImage)

A színésznő mindig nyíltan beszélt mentális problémáiról, nem titok ugyanis, hogy tizennégy éves kora óta depresszióval küzd. Már egész fiatalkora óta terápiára jár, hogy ezzel megtalálja az értelmét és miértjét néhány átélt, bonyolult családi eseménynek. Tavaly a depresszió elleni küzdelemért tett erőfeszítéseit Remény-díjjal tüntették ki. 

„Ha az, hogy elmondok olyan dolgokat, amiket már átéltem, és ez segíthet egy másik embernek abban, hogy egy kicsit jobban érezze magát, vagy kevésbé érezze magát egyedül, akkor nagyon szívesen kiállok mellette. A legtöbbször, ahogyan azt valószínűleg ti is láthatjátok, a depresszióról és a szorongásról nagyon önironikusan beszélek. Talán azért, mert néha könnyebb a szemébe nézni akkor, ha komédiába álcázom.”

Az, hogy a fájdalmamat és a szorongásomat komédiával leplezem egy életre szóló eszközzé vált. Nem hiszem, hogy ez rossz dolog, mert néha, ha nem nevetek, akkor valószínű sírni fogok.

Hiába rendelkezett “útlevéllel” Hollywoodba, az öröksége inkább a sok családi trauma 

A színésznő elmondása szerint negyedik osztályos koráig egyszer sem töltött egy évnél több időt egy osztályban, mivel a szülei munkája miatt állandóan utaztak. 

„Hihetetlenül szerencsés és kiváltságos vagyok az életem miatt és amit felnőttként megtapasztalhattam. Ettől függetlenül küszködtünk a belső családi dinamikával és az olyan helyzetekkel, amik aztán traumát okoztak.”

Melanie Griffith és lánya Dakota Johnson (Fotó: Chris Weeks/WireImage for Teen Vogue)

Dakota Johnson szülei 1996-ban váltak el és a nehézségek ellenére mára ugyanolyan mozaik családnak tartják magukat, mint bármely másik. A színésznő azt mondja, hogy a “választott” családja is legalább ugyanolyan fontos, mint a vér szerinti. 

Nem számít, mennyire rossz a helyzet, ki van elvonón, ki kivel nem beszél, vagy ki kitől válik el, mi egy család vagyunk. És mindig is egy család leszünk

A szülei nem szerették volna, hogy színész legyen 

Miközben Dakota ízig-vérig színészcsaládból származik, szülei egyáltalán nem rajongtak a gondolatért, hogy lányuk a filmiparban helyezkedjen el – leginkább azért, mert pontosan tudták, hogy mivel jár ez. Szerették volna, ha Johnson gyerekkora minél tovább tart, még akkor is, ha az már önmagában sem volt szokványos. Édesanyja, Melanie mindig is félt attól, hogy egy napon lánya is részese lesz a hollywood-i körforgásnak, ettől függetlenül soha nem aggódott amiatt, hogy megvan-e hozzá a tehetsége. 

„Tudtam, hogy milyen nehéz eligazodni a filmkészítés bármely aspektusában. Reménykedtem, hogy tanult tőlem néhány jó tippet! Azt hiszem, sikerült” — idézte Melanie-t a People

Dakota Johnson és édesapja Don Johnson a Hogyan legyünk szinglik premierjén New York-ban, 2016-ban (Fotó: Jim Spellman/WireImage)

A modellkedéstől egészen a Szürke ötven árnyalatáig

Dakota Johnson már hamar, egész pontosan 9 évesen kipróbálta magát a vásznon – édesanyja révén, aki akkoriban a Tűzforró Alabama című filmben szerepelt. Néhány évvel később Dakota a modellkedés világába is belekóstolt, miután részt vett egy fotózáson a Teen Vogue által. Bár mindig is színésznő szeretett volna lenni, egy ideig a modellkedés került fókuszba, aminek köszönhetően aláírt az IMG Modelshez, majd a Mangonál csillogtatta meg tehetségét. Szülei egészen a középiskola végéig nem engedték, hogy lányuk a színészet felé vegye az irányt, éppen ezért az iskola befejeztével Johnson kapva kapott az alkalmon és egyből színészkurzusokba iratkozott. Ezt követően kisebb szerepeket kapott: láthattuk például a Közösségi hálóban, a 21 Jump Streetben és az Ötéves eljegyzésben. 2012 márciusában helyet kapott a Ben és Kate vígjátékban, ami az első televíziós debütálása volt. 

Dakota Johnson és Jamie Dornan

Dakota Johnson és Jamie Dornan a Szürke ötven árnyalatában (Fotó: Profimedia)

Ben és Kate

Dakota Johnson, Maggie Elizabeth Jones és Nat Faxon a Ben és Kate c. sorozatban (Fotó: Profimedia)

21 Jump Street

Rye Rye, Channing Tatum, Jonah Hill, Dakota Johnson és Valerie Tienin a 21 Jump Street c. filmben (Fotó: Profimedia)

Hogyan legyünk szinglik

Dakota Johnson és Rebel Wilson a Hogyan legyünk szinglik c. filmben (Fotó: New Line Cinema / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Bad Times at the El Royale

Dakota Johnson és Lewis Pullman a Bad Times at the El Royale (2018) c. filmben (Fotó: Profimedia)

Sebek

Armie Hammer és Dakota Johnson a Sebek c. horrorfilmben (Fotó: Profimedia)

Az elveszett lány

Dakota Johnson és Olivia Colman Az elveszett lány c. filmben (Fotó: Profimedia)

Az igazi áttörést mégsem a fenti produkciók, hanem a Szürke ötven árnyalata című mozi hozta meg, ahol az egész világ Anastasia Steeleként ismerhette meg. Az erotikus trilógia akkora népszerűségnek örvendett, hogy a befejező része még akkor is siker lett volna, ha amúgy megbukik. 

Ha tudta volna, hogy ez lesz a vége, nem biztos, hogy elvállalja a szerepet

„Rengeteg nézeteltérés volt. Erről még soha nem tudtam őszintén beszélni, mert az ember a megfelelő módon akarja népszerűsíteni a filmet. Büszke vagyok arra, amit végül készítettünk és minden úgy alakult, ahogyan kellett, de trükkös volt” – mesélte két évvel ezelőtt a Vanity Fair-nek, utalva arra, hogy partnerével, Jamie Dornannel nem ment minden zökkenőmentesen. Egyes híresztelések szerint a két színész nem ápolt jó viszonyt, azonban ezt Johnson cáfolta, inkább arra panaszkodott, hogy szerint a franchise forgatási folyamata kész zűrzavar volt. 

Dakota Johnson, Sam Taylor-Johnson rendező és Jamie Dornan a Szürke ötven árnyalatta forgatásán 2015-ben (Fotó: Profimedia)

Egy teljesen más verzióra jelentkeztem, mint ami végül elkészült

– mondta, majd azt is hozzátette, voltak olyan részei a könyvnek, amelyek egyszerűen nem működtek a filmvásznon. A kreatív folyamatokat tekintve akadtak nézeteltérések, ezek azonban soha nem voltak személyesek. A könyv szerzője, E.L. James állítólag meg akarta tartani Anastasia Steele azon giccses monológjait, amik hangosan kimondva egyáltalán nem működtek. Éppen ezért a stáb végül két verziót készített: az egyiket a szerző elképzelése szerint, a másikat pedig a filmhez. Dakota Johnson szerint ez állandó harcokat szült. Arra a kérdésre, hogy megbánta-e a film elkészítését, a következőt válaszolta: 

„Ha akkoriban tudtam volna, hogy ez ilyen lesz, nem hiszem, hogy elvállaltam volna. De az igazság az, hogy senki sem vállalta volna el. Az lett volna az egybehangzó vélemény, hogy: ó, ez így pszichotikus. De még így is: nem, nem bántam meg.”

Exit mobile version