Sztárok

A szürke ötven árnyalata befejező része akkor is sikeres lesz, ha megbukik

„A szürke ötven árnyalata”-trilógia utolsó része az eddigi jó szokáshoz híven Valentin-nap környékén érkezik, és az első teljes előzetesre is novemberig kell várnunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk már most sok mindent a mamipornó befejezéséről. Például azt, hogy bármi történik, sikerre van ítélve.

Cikkünk megjelenése idején nagyjából négy és fél hónap van hátra A szabadság ötven árnyalata premierjéig, és jól látszik, hogy a filmet forgalmazó Universal a népszerűsítésben nem töri agyon magát. Szeptember közepe felé kijött egy rövid, alig egyperces, úgynevezett teaser előzetes, amely gyakorlatilag az előzetes előzetesének tekinthető.

Ezzel még nincs semmi gond, így megy ez mostanság Hollywoodban, viszont magát az első, teljes előzetest csupán novemberre ígérik, és elképesztően ritka, hogy a teaser és az első valódi trailer között egy stúdió ilyen sokat várjon, és ne indítsa be jóval előbb a marketinggépezetet. A helyzet azonban az, hogy a Universalnál ráérnek. Ugyan A sötét ötven árnyalata jóval kevesebb pénzt hozott a konyhára, mint az első rész (378 millió dollárt kerestek vele, szemben A szürke ötven árnyalata 571 milliójával), ám ebből csupán azt a következtetést vonták le, hogy az első epizódra még azok is beültek, akik kíváncsiak voltak, hogy mi ez a szürkeláz egyáltalán, viszont a második részre már csak a valódi rajongók maradtak. A harmadik epizódnál már csak rájuk számítanak, viszont az igazi rajongóknak meg amúgy sem kell túl sokat reklámozni a dolgot. Jönnek ők maguktól is.

Újra Kísért a múlt

Ha összeadjuk a három film gyártási költségét, egy nagyjából 150 millió dollár körüli összeget kapunk, és hiába jön még ehhez a reklámozásra költött pénz, a Universalnál már az első film után pénzüknél voltak, a többi epizód bevétele csak talált pénz. Ha a harmadik rész csak feleannyit keres majd, mind a második, még akkor is vígan pacsizhatnak majd a folyosón a producerek. Ennek köszönhetően a szivárogtatás sem kezdődött még meg, és kimondottan kevés információ látott eddig napvilágot A szabadság ötven árnyalatáról.

Persze olyan nagyot titkolózni azért nem is kell: E. L. James regénye már évek óta ott van minden rajongó polcán, és mivel az írónő szereti, ha a forgatókönyvíróként dolgozó férje regényhűen adaptál, ezért sztori szempontból túl nagy újdonságokra ne számítsanak a könyv olvasói. Már a második rész végén felvillantottak pár képsort, amelyből tudható, hogy a záróepizód Ana és Christian fényűző esküvője, majd az ezt követő, nem kevésbé fényűző nászút körül forog, de természetesen egy film elég uncsi lenne, ha csupa boldogság övezné a napjaikat, így kell konfliktus is, amely ismét csak Mr. Grey sötét, korbácsokkal és rücskös műbránerekkel teli múltjából érkezik.

Kettő az egyben

Úgy hírlik, E. L. Jamesék sokat gondolkodtak azon, hogy az Alkonyat vagy épp Az éhezők viadala mintájára az utolsó könyvet két részben vigyék filmre, de végül megérezték, hogy a rétestészta-effektus nem tenne jót ennek az amúgy sem épp a komplex történetvezetéséről ismert franchise-nak, így megmaradtak az egy könyv – egy film metódusnál. Az írónő és férje tanultak abból, hogy az első rész rendezőjével összekaptak, így ha már találtak egy rendezőt A sötét ötven árnyalatához James Foley személyében, akkor egyből megrendeztették vele A szabadság ötven árnyalatát. Na, nem egymás után, hanem egymással párhuzamos, mondhatni egyszerre. A Universal stúdió számára ez azért volt logikus döntés, mivel a stábot így elég volt egyszer összeterelni, ami jelentős spórolást jelent a költségoldalon. Foley nyilatkozata szerint azonban hiába forgatta egyszerre a két filmet, mindkét résznek meglesz a saját stílusa, és nem fogjuk úgy érezni, hogy ugyanazt a mozit nézzük tovább. Ha hihetünk az ígéretnek, a két film még képi világában sem emlékeztet majd egymásra.

Újdonságok

A szürke ötven árnyalata-filmeknél az alapelvárásunk az, hogy újabb szexjátékokat láthassunk a vásznon a két szereplő között – persze szigorúan lightos, nem pornográf változatban – , és a két főhős mutasson minél többet magából, és mivel Jamie Dornan már a teaserben kockahasat villant, ennek az elvárásnak a film biztosan meg fog felelni.

Dornan azonban nem érte be hasmutogatással, és a tervek szerint a filmben dalra is fakad majd. A rendező szerint a sztárja énekhangja az énekhangja, de azt nem volt hajlandó elárulni senkinek, hogy mit énekel majd, mert „legyen meglepetés”.

A stáb igyekezett titokban forgatni, hogy minél kisebb hírverést csapjanak, ezért a munkálatok idején viccből a Max és Banks további kalandjai 2 & 3 munkacímet használták. Főképp Vancouverben és Párizsban zajlottak a felvételek, de Nizzába is átugrottak, ráadásul pont akkor, amikor egy teherautóval hajtottak végre merényletet a francia városban.

Az, hogy záróepizódról van szó, még nem jelent olyasmit, hogy most ne lennének új szereplők. Kim Basingerhez hasonló nagy névvel most nem álltak elő, de így is akad pár színész, aki a régiek mellett izgalmasabbá teheti a szürke árnyalatait. Ana testőrét, Boyce Foxot az Everybody Wants Some című szuper filmből ismert Tyler Hoechlin alakíthatja, mellette szintén testőrt játszik majd Brant Daugherty is, és a két színészt összeköti, hogy mindketten pofátlanul jóképűek. A fanokat leginkább az hozta lázba, hogy ki játssza majd Ana és Christian belsőépítészét: a Nagypályások című HBO-sorozatból ismert Arielle Kebbel lett a befutó.

Dakota meztelenül

A forgatásról a hivatalos fotók még váratnak magukra, így csak rajongói és paparazzi-fotók láthattak napvilágot. A főszereplőket fényképezték Párizsban, a Louvre közelében, láthattuk őket egy tengerparti jelenetben jetskizni, fénykép készült arról, hogy a filmbéli nászúton Christian ad egy hátmasszázst Ananak, de a legnagyobb vihart az kavarta, hogy Dakota Johnsonról készült néhány szexi, topless fotó is. A színésznő nem igazán óvatoskodott, ezért is tudták könnyen lekapni a fotósok, de aki aláírt A szürke ötven árnyalata-trilógiához, az ne is legyen szégyenlős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top