Megszólalt a Veres 1 Színház Verebes Linda állításai után

F. B. | 2024. Október 15.
A színház álláspontja szerint mindenki számára nehéz jó döntést hozni, azonban azt állítják, hogy új lehetőségeket igenis kapott a színésznő.

A tegnapi nap folyamán már mi is írtunk róla, hogy Verebes Linda egy hosszabb levélben nehezményezte azt, hogy anyasága és várandóssága miatt veszítette el a szerepei egy részét a Veres 1 Színházban. A színésznő gondolataira most maga a színház is egy velős közleményben reagált. 

Fotó: TV2

Pindroch Csaba felesége, Verebes Linda egy érzelmekkel fűtött bejegyzésben árulta el, hogy nem érti, hogyan történhet meg az 2024-ben, hogy egy anyának választania kell a családja és a karrierje között, ráadásul nem azért, mert nem végezte volna jól a munkáját, hanem egyszerűen azért, mert otthon is várja őt a sok teendő. 

A színésznő szavaira a Blikk megkeresésére a Veres 1 Színház is reagált.

“A Veres 1 Színház kötelékében az elmúlt tíz évben öt kolléganő volt szülési szabadságon (többen többször is), és minden esetben szeretettel vártunk őket vissza a színpadra, amint az számukra lehetséges volt, amint azt szerették volna.

Lehet, hogy a visszatérésüket nem abban a szerepben tudtuk biztosítani, amelyet időközben helyettesítés gyanánt átvettek tőlük, de ilyen esetben új lehetőségeket kínáltunk számukra más produkciókban. Így történt ez Verebes Linda esetében is, kinek mai napon megjelent közleményére ezúton reagálunk.

Verebes Lindának egyetlen előadásban volt szerepe a Veres 1 Színháznál (Az Egérfogó), amikor harmadik gyermekével lett várandós. Ekkor ezt visszaadta, helyettesítettük őt. Visszatérésekor három másik főszerepet kínáltunk neki, amelyek közül egyet nem fogadott el, a másik kettőt – a már korábban említett Az Egérfogóval együtt – játszotta addig, míg negyedik gyermekével várandós nem lett. Azóta két év telt el, és mi idén szeretettel vártuk vissza a leadott három előadásából egybe, Az Egérfogóba. Mint az írásából is kiderül, ezt öt alkalommal el is játszotta. Hogy többször, és tovább nem: az ő döntése volt. Nem élt a lehetőséggel, hogy szerepét visszavegye, és több alkalommal is színpadra lépjen benne.

A két másik előadásban az elmúlt két évben szerepeit mások vették át. Úgy érezzük, azt várja el, hogy ezt elvegyük tőlük, avagy lekettőzzük a szerepet. Ezek az előadások havonta átlagosan egy alkalommal láthatók, ami ebben az utóbbi esetben azt jelentené, hogy kéthavonta jutna lehetőség játszania őket neki, avagy kolléganőjének. Ez sem szakmai, sem emberi szempontból nem optimális, és ezt a szakmájára hivatásként tekintő Verebes Linda is biztosan tudja. Előadásaink dátumai transzparensen láthatók a felületeinken. Évi tíz előadás, amelyet nem tudtunk biztosítani. nem gátolhat senkit abban, hogy bármilyen más felkérést elfogadjon, akár leszerződjön máshová. Sugalmazásként értékeljük, hogy Verebes Linda miattunk veszítette volna el a munkáját, akadályoztuk volna abban, hogy munkát találjon, lehetséges felkérésektől miattunk esett volna el. Mindezt mi tényszerűen tudjuk vitatni, és mint feltételezést, elutasítani.

A Veres 1 Színház nem társulati formában működik, és ez azt is jelenti, hogy nincsenek alkalmazott művészeink és határozatlan idejű foglalkoztatási kötelezettségünk bárkire nézve, hiszen a színészekkel darabszerződést kötünk.

Mindettől függetlenül minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ugyanazt a légkört teremtsük meg, ami a társulati létre jellemző, vagyis senkinek a kezét ne engedjük el. Előadásaink sikerét, működésünk kiegyensúlyozottságát is abban látjuk, hogy a velünk dolgozók otthon érzik magukat nálunk. Nincs számunkra ennél fontosabb.

120 embert foglalkoztatunk. Ennyi ember érdekeit kell szem előtt tartanunk, amikor döntéseket hozunk. És bár mindenki számára jó döntést nehéz hozni, mindig a kompromisszumra törekszünk. Soha nem egyetlen ember rovására, vagy előnyére teszünk bármit. Megértjük, hogy Verebes Lindát a történtek felkavarták, hiszen egy mély érzésű, nagyszívű kollégát ismertünk meg benne. Így néztünk rá tegnap este is, miközben velünk játszott, és vele örültünk a sikerének, miközben 500 néző előtt meghajolt a tapsrendben” – fogalmazták meg a lapnak.

Exit mobile version