Kadarkai Endre az új műsoráról: „Megrázó, kitárulkozó pillanatokban nem volt hiány”

Takó-Bencze Vivien | 2024. Október 16.
Október 2-án indult az ATV-n A Nagy Dilemma című műsor, amelynek a már jól ismert műsorvezető, Kadarkai Endre a házigazdája. Vele beszélgettünk az első reakciókról, a forgatáson történtekről és most először magáról is elárult néhány dolgot.

Most, hogy lement már pár adás a műsorból, milyenek a visszajelzések?

Aki látta A Nagy Dilemmát, azt nem hagyja érintetlenül. Nagyon pozitívan fogadták, ugyanakkor, ahogy arra számítottunk, a műsorban elhangzó súlyos erkölcsi dilemmák és az arra adott válaszok vitákat generálnak. Otthon a tévé előtt, a Youtube-on és a magán érintkezésben, mindenkinek van véleménye ezekről a kérdésekről. Ki miképp válaszolt volna, X vendég milyen koherensen érvelt, Y mennyire nem mert őszinte lenni a műsorban, az efféle reakciók mindennaposak. Összességében, a hozzám eljutó szakmai vélemények elismerőek voltak. Nyilván, aki gyökeresen mást gondol, az nem fog ezzel felhívni.

Voltak olyan beszélgetések, amelyek nem várt fordulatot vettek?

Szinte minden adásban akadt ilyen pillanat. Épp ez adja a formátum sava-borsát. Roppant esetleges, hogy egy sztárvendéggel a dilemmák nyomán merre indulunk el. Megrázó, kitárulkozó pillanatokban nem volt hiány. Előfordult, hogy elakadt a szavam, miután az egyik beszélgetőpartnerem egy példátlanul személyes családi érintettségről számolt be. 

Előfordult, hogy meghatódtál egy-egy témánál?

Igyekeztem palástolni, de bizony előfordult. Igazán hálás vagyok a vendégeknek, hogy eljöttek, vállalták ezt az izgalmas játékot és megtiszteltek a bizalmukkal. Torokszorító vallomások jócskán akadnak a műsorban.

A Nagy Dilemma mellett párhuzamosan több másik interjúműsor is forgattál. Hogyan lehet megújulni ebben a műfajban?

Mindhárom jelenleg futó formátum egy kicsit más. A Klubrádióban és a Youtube-on elérhető, hétvégén kétszer sugárzott A nagy mű című műsorban hazai popkultúrális sikertörténeteket mutatok be. Korda György Reptér című számát, az Üvegtigrist, Hofi életművét, vagy a Szomszédokat járjuk körül. Az alkotók mellett egy szakértő segítségével elemezzük ki a siker okait. A Párral szemben egy színpadi talkshow, amelyet Ferenczi Orsolyával és Bereczki Zoltánnal készítek, egy egészen más műfajú, hangulatú formátum. Ismert párosokkal beszélgetek, közönség előtt egy-egy vidéki helyszínen. Győrben Csákányi Eszterrel és Kulka Jánossal már túl vagyunk egy megható, egyszersmind vidám estén. Novemberben Hernádi Judittal és Gálvölgyi Jánossal Gödöllőn, decemberben Pogány Judittal és Molnár Piroskával Szentendrén beszélgetek majd.

Fotó: ATV

Alapvetően kíváncsi természet vagy, érdekelnek az emberi sorsok?

Enélkül azt hiszem nem is szabadna mikrofon elé ülni. Ha valami mozgat ezen a pályán, az emberi történetek, dinamikák iránti érdeklődésem. 

Szerinted kivel könnyebb kötetlenül beszélgetni? Egy ismert emberrel, aki már számos interjút adott előtte, vagy egy civillel, akinek még új ez a fajta figyelem?

Erre aligha van recept, mindkét esetre tudnék példát mondani. A kulcs inkább az, hogy a beszélgetőpartner őszinte legyen, ne mismásoljon, ott megszülető válaszokat adjon, kerülje az önismétlést és ne akarjon túlságosan megfelelni.

Úgy vettem észre, hogy neked olyanok is adnak interjút, akik általában visszautasítják ezt a lehetőséget. Volt olyan, aki még neked is nemet mondott?

Azt hiszem, minden olyan közszereplő, akire kitartóan vadásztam, előbb-utóbb beadta a derekát. Bár előfordult, hogy menetközben eluntam a vonakodását, és évekig tartó időhúzását allűrnek éreztem, vagyis nem erőltettem az invitálást. Meggyőződésem, hogy csak akkor van értelme egy érdemi interjúnak, ha a vendég is kedvet érez hozzá, máskülönben jó eséllyel erőszakolt és mesterkélt lesz.

Fotó: ATV

A mindennapi életedben, a baráti társaságodban milyen vagy? Ott is te vezeted a beszélgetéseket, vagy ilyenkor inkább háttérbe vonulsz?

Nagy társasági életet élek, de azt remélem, hogy igen csak tudok hallgatni. Kinőttem abból, hogy túlszerepeljek egy estét, sőt, azt élvezem igazán, ha szellemes vagy okos emberek gondolatait hallgathatom. De nem ülök kukán sehol. Szeretek beszélgetni. Kamerán kívül is. 

A Nagy Dilemma minden szerda este 21.30-tól látható az ATV-n.

Exit mobile version