Chris Hoy hatszoros olimpiai bajnoknak kettő-négy éve lehet hátra, miután rákot diagnosztizáltak nála

S. Z. | 2024. Október 20.
A prosztatájában felfedezett daganat számos áttéttel súlyosbította Chris Hoy rákbetegségét.

Chris Hoy hatszoros olimpiai bajnok pályakerékpáros bejelentette, hogy orvosai szerint kettő-négy éve van hátra, miután halálos rákbetegséget diagnosztizáltak nála.

A skót sportoló, aki az olimpiákon brit színekben versenyzett, idén februárban hozta nyilvánosságra, hogy rákbetegséggel kezelik. Most a Sunday Timesnak arról beszélt, hogy a tavaly szeptemberi vizsgálat daganatot mutatott ki a vállában. A két nappal későbbi második vizsgálaton felfedezték a rákot a prosztatájában, amely azóta áttéteket adott a vállába, a medencéjébe, a csípőjébe, a bordáiba, a gerincébe, és jelenleg a negyedik stádiumban van.

A 48 éves versenyző azt mondta:

Bármennyire is természetellenesnek tűnik, ez a természet.

„Mindannyian megszülettünk és mindannyian meghalunk, és ez csak a folyamat része” – fogalmazott. Hozzátette, hogy emlékeztetnie kell magát arra, hogy nem szerencsés-e, hogy van olyan gyógyszer amit, szedhet, és aminek a segítségével a lehető leghosszabb ideig felveheti a harcot a betegséggel.

Chris Hoy a wimbledoni teniszbajnokság hatodik napján 2024. július 6-án Londonban, Angliában (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

A kétgyermekes édesapa azt mondta, hogy a kemoterápia nem garantálja, hogy a daganatai visszahúzódnak, de ez ígéri a legtöbbet. A férfiak közül, akik 2011-ben először kipróbálták ezt a kezelést, egynegyedük még életben van.

A lovaggá ütött Sir Hoy – akinek apja és nagyapja is prosztatarákos volt – nagyon pozitívan áll a helyzethez, azt mondja, a négyből egy szörnyű adatnak tűnhet, de számára ez hatalmas reményt jelent.

Chris Hoy 2010 óta házas, a feleségénél, Sarra Kemp ügyvédnél tavaly szklerózis multiplexet diagnosztizáltak.

(Guardian)

Exit mobile version