nlc.hu
Sztárok
Sztárok, akik legyőzték a rákot

Sztárok, akik sikeresen megküzdöttek a rákkal

A napokban kiderült, hogy Tompos Kátya rákkal küzd. Sajnos nem ő az egyetlen magyar híresség, akinél daganatot diagnosztizáltak az utóbbi években.

Tompos Kátya két éve nem állt nyilvánosság elé, nem szerepelt filmekben, színdarabokban, ahogy ezt megszokhattuk tőle az évek során. Az okokról nem beszélt, azonban a napokban kiderült, hogy a színésznő a daganatos megbetegedés egyik ritka válfajával küzd.

A legmegfelelőbb kezelés Magyarországon nem elérhető… Az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget” – írták a Fábián Juli Emlékalapítvány közösségi oldalán, ahol gyűjtést szerveztek a 41 éves színésznő gyógyulásáért. 

Nem ő azonban az egyetlen magyar híres ember, akinek meg kellett küzdenie a gyilkos kórral. Sajnos számos olyan híresség van hazánkban, aki a rákbetegség valamely formájával diagnosztizáltak, és évekbe telt, amíg le tudták győzni a betegséget. 

Zalatnay Sarolta

Zalatnay Sarolta

Zalatnay Sarolta (Fotó: Schumy Csaba)

Talán kevesen tudják, de az énekesnőnél 2003-ban fedezték fel a betegséget, Zalatnay Sarolta petefészekrákkal küzdött. „Azt mondtam neki (az orvosnak – a szerk.), hogy rábízom magam, és ő műtét közben úgy ítélte meg, hogy jobb lesz, ha mindent eltávolít, a méhemmel és a petefészkemmel együtt. Gyerekszülésre eleve nem gondolhattam, hiszen előtte fölöslegesen kínlódtam sokat a lombikkal, de nem jött össze. Szégyelltem, hogy én nem gyereket szülni megyek a kórházba, nem pozitív dolog miatt, hanem a borzasztó hárombetűs betegség miatt. Nem szerettem kimondani azt, hogy rák” – mondta pár éve Cini, aki azóta is félévente jár kontrollra és minden lehetséges platformon felhívja a figyelmet a szűrésekre.

Szacsvay László

Szacsvay László

Szacsvay László (Fotó: Schumy Csaba)

A színész teljes titokban küzdött meg a prosztatarákkal, a nyilvánosságot kihagyta a kálváriájából. Csupán a jó hírről számolt be, amikor már elmondhatta magáról, hogy legyőzte a betegséget. 

Nem jött vissza a prosztatarák. Nem tud már kiújulni, mert nincs hova. Az elment, de jöttek helyette újabb nyavalyák. Új nap, új betegség, új bajok. Nem sorolnám fel őket, mert utálok panaszkodni” – nyilatkozta pár évvel ezelőtt Szacsvay, aki arról is beszélt, hogy korai stádiumban diagnosztizálták nála a betegséget.

Rábaközi Andrea

Rábaközi Andrea

Fotó: TV2

Az egykori modell 22 évesen tudta meg, hogy méhnyakrákkal küzd. Azt mondja, a hozzáállása nagyon sokat segített a gyógyulásában, a mai napig hiszi, hogy a pozitív életfelfogása miatt tudta legyőzni a gyilkos kórt. 

„Eleve azt, hogy betegségtudat, kizártam, és úgy gondolom, úgy érzem, hogy ez sikerült. Egy-egy pillanatra engedtem meg magamnak, hogy elgyengüljek, volt, hogy ordítva. Amikor megkaptam az eredményt, ordítottam a kocsiban a piros lámpánál. De ezt is jó volt megélni és átélni. (…)Én hiszek abban, hogy a lélek betegíti meg a szervezetet, ezt pszichésen produkáljuk, így hát kutya kötelességünk meggyógyulni” – részletezte Rábaközi Andrea.

Zoltán Erika

Zoltán Erika

Fotó: TV2

Az énekesnőnél is fiatalon, a harmincas évei elején diagnosztizáltak az orvosok méhnyakrákot, ami miatt 1993-ban, majd 1995-ben is műteni kellett. Bár akkor nem sok esélyt látott arra, hogy ezek után gyermeke lehet, egy pillanatra sem adta fel a harcot, és 1998-ban megszületett a lánya, Zoé.

Balzsay Károly

A sportolónál először 2014-ben diagnosztizálták daganatot, majd meggyógyult, de 2018-ban újra kiújult a betegsége. Balzsay Károly hosszú évek küzdelme után most tavaly kimondta: legyőzte a rákot

„Én úgy gondolom, ha valakinek ilyen típusú betegsége van, a saját sorsával villámgyorsan megbarátkozik. (…) Mi van azokkal, akik itt maradnak? Az már nehezebb, azt már nehezebb elviselni… Igyekeztem utána ezeket a gondolatokat kerülni is egyébként, mert azt nehéz elviselni. Ha valakinek van egy jó társa, nekem a feleségem például ilyen, hogy mindent meg tudunk beszélni… Akkor is teljes mellszélességgel mellettem volt… Szegénykém jobban összeomlott, mint én” – mesélte a Telexnek Balzsay.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top