3 közönségkedvenc édesség cukor nélkül

nlc | 2020. Október 26.
Amikor az ember megkapja a cukorbetegség diagnózisát, általában attól ijed meg a leginkább, hogy ez az állapot már örökre elkíséri. Vagyis teljesen át kell alakítania az életmódját – benne pedig az étkezését. Az első kérdések között van, hogy mi lesz az édességekkel. Nos, nem kell lemondani róluk! Legfeljebb másként kell elkészíteni ezeket.

Csokis brownie

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Egyszerű, mint egy piskóta, de nem olyan „unalmas”. Majdnem krémes süti, hiszen lágy a belseje, mégsem kell külön tésztát és tölteléket kikeverni. Diabétesszel küzdők sokáig csak álmodhattak róla, ám akkor jött a xylit… A lisztet pedig ezúttal őrölt mandulával helyettesítjük.

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé olvasztásra + 50 g törve
150 g vaj
100 g xylit
4 tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
150 g őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor
25 g kakaópor
200 g dió

Elkészítése:

180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd kibéleljük sütőpapírral, majd vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládé egy részét. Habosra keverjük a vajat és a xylitet, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a tojásokat, a vaníliát, a tört csokoládét, a mandulát, a sütőport és az aprított diót.

A masszát beleöntjük a tepsibe, és körülbelül 20 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem rezeg, ha megrázzuk, és a teteje megszilárdult. Vegyük ki, és hagyjuk hűlni egy deszkán. Igen, ennyi az egész!

Citromos kuglóf

Fotó: Profimedia

Sokan nem állnak neki, mert túl száraz süteménynek találják. Ők valószínűleg még nem kóstolták azt a kuglófot, aminek most közöljük a receptjét. Ez ugyanis egy igazán könnyű, mégis szaftos desszert. Persze nemcsak cukorbetegeknek, de diétázóknak is ideális.

Hozzávalók:

1 bögre kukoricaliszt

1/2 bögre zabpehelyliszt
12 g sütőpor
3 db tojás
1/3 bögre gyümölcscukor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál citromlé
1/3 bögre étolaj
1 csipet só

Elkészítése:

180 C fokra előmelegítjük a sütőt. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákat kikeverjük cukorral, kevés sóval, vaníliaaromával, citromhéjjal, citromlével és harmad bögre langyos vízzel. Ezután öntsük bele az étolajat, majd jöhetnek a lisztek és a sütőpor. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjék habját.

A masszát kuglófformába öntjük, és 45 percre a sütőbe tesszük. Az idő első felében tartsuk a hőmérsékletet 180 fokon, onnan vegyük le 150-re, így lesz tökéletes, és egyenletesre sült a süteményünk.

Cukormentes mákos guba

Fotó: Profimedia

Az igazi best of, amit még azok is szeretnek, akik kevésbé édesszájúak, hiszen sokak szemében nem minősül klasszikus édességnek vagy épp süteménynek. Hogy mennyire az, az csak tőlünk függ! Íme, a cukorbeteg-barát változat.

Hozzávalók:

  • 4 db teljes kiőrlésű kifli
  • 300 ml tej (a kiflikhez)
  • 100 ml 1,5 %-os tej (a mákhoz)
  • 100 g darált mák
  • 1 alma
  • 4 púpos evőkanál eritritol
  • 20 g mazsola
  • 1 db narancs héja

A vaníliamártáshoz:

  • 400 ml 1,5 %-os tej
    20 g vaníliás pudingpor
    3 evőkanál eritritol

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk, az almát meghámozzuk, és lereszeljük. A kiflikarikákat meglocsoljuk langyos tejjel. A reszelt almát elkeverjük a darált mákkal, az édesítőszerrel, hozzáadjuk a mazsolát és a narancshéjat. Pár percig főzzük, majd tejjel krémesítjük. A kifliket átforgatjuk ebben a masszában, majd levesszük a tűzről.

A vaníliamártás készítéséhez a tej tizedrészét félretesszük, a többit lassú tűzön felforraljuk. A pudingport csomómentesre keverjük a félretett tejjel és az édesítőszerrel, majd a forrásban levő tejhez csorgatjuk. Jó étvágyat hozzá!

Források: diabeteszinfo.hucookpad.com, cukorbeteg-etrend.eu

Exit mobile version