nlc.hu
Életmód
Cukormentes életmód? Nem is olyan könnyű! Ételek, amik tele vannak rejtett cukorral

Cukormentes életmód? Nem is olyan könnyű! Ételek, amik tele vannak rejtett cukorral

Ha valaki fogyókúra vagy egészségi okok miatt dönt a cukormentes életmód mellett, annak nincs nagyon könnyű dolga. Hiszen nem elég elhagyni a nyilvánvaló kristálycukrot meg a csokikat. Számos olyan élelmiszer van, amiről nem is gondolnánk, de tartalmaz cukrot, nem is keveset.

Ha bármilyen okból, bármilyen diéta mellett döntünk, ez vonatkozik a cukormentes életmódra is, váljunk tudatos vásárlókká: minden esetben olvassuk el a megvásárolni kívánt termék címkéjét. Ezen fel kell tüntetni a felhasznált alapanyagokat, köztük a cukrot is. Így csak akkor érhet bennünket meglepetés, ha nem tájékozódunk, és félinformációk alapján döntünk egy-egy termék megvásárlása mellett.

Tiltólistát italok

Bármilyen fogyókúra alapszabálya kell hogy legyen: tartsunk biztonságos távolságot a szénsavas, ízesített üdítőitaloktól. Hiába hirdetik magukat cukormentesként, édesítőszereket, ízfokozókat ugyanúgy tartalmaznak, csakúgy, mint a különféle kávéporok. Akkor már jobb igazi, keserű kávét inni.

Ha tehát körültekintően vásárolunk és elolvassuk mit is veszünk, akkor mindenképpen érdemes elkerülni az olyan feldolgozott termékeket, a melyek adagonként 10 grammnál több cukrot tartalmaznak. Ezek természetesen az édességek, csokoládék, kekszek és az úgynevezett junkfood, amit egészségünk érdekében is jobb, ha elfelejtünk.
Nem is gondolnánk, de a felvágottak, kész termékek, feldolgozott élelmiszerek is mind-mind tartalmaznak cukrot. Ne vigyük túlzásban az alternatív édesítőszerek használatát se. Óvatosan bánjunk az agávésziruppal, a mézzel vagy a juharsziruppal is.

Gyümölcs jöhet?

Gyümölcsöt fogyasztani, mindig jó döntés, ha az egészségünkről van szó, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag élelmiszercsoportról van szó. Gyakran azonban, pontosan a rohanó életmódunk miatt, a gyümölcsöket felcseréljük, gyümölcslére, hiszen gyümölcs-gyümölcs, ráadásul bárhol, bármikor el lehet fogyasztani, különösebb előkészületek nélkül. Ugyanazt a jótékony hatást kapcsoljuk a gyümölcslevekhez is a fejünkben, mint a valódi gyümölcsökhöz, pedig sok esetben ezeknek csak 10%-a a valódi gyümölcstartalom, a többi (90%) pedig édesítőszerek, glükóz és szirup keveréke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top