Életmód

Cukormentes életmód? Nem is olyan könnyű! Ételek, amik tele vannak rejtett cukorral

Ha valaki fogyókúra vagy egészségi okok miatt dönt a cukormentes életmód mellett, annak nincs nagyon könnyű dolga. Hiszen nem elég elhagyni a nyilvánvaló kristálycukrot meg a csokikat. Számos olyan élelmiszer van, amiről nem is gondolnánk, de tartalmaz cukrot, nem is keveset.

Ha bármilyen okból, bármilyen diéta mellett döntünk, ez vonatkozik a cukormentes életmódra is, váljunk tudatos vásárlókká: minden esetben olvassuk el a megvásárolni kívánt termék címkéjét. Ezen fel kell tüntetni a felhasznált alapanyagokat, köztük a cukrot is. Így csak akkor érhet bennünket meglepetés, ha nem tájékozódunk, és félinformációk alapján döntünk egy-egy termék megvásárlása mellett.

Tiltólistát italok

Bármilyen fogyókúra alapszabálya kell hogy legyen: tartsunk biztonságos távolságot a szénsavas, ízesített üdítőitaloktól. Hiába hirdetik magukat cukormentesként, édesítőszereket, ízfokozókat ugyanúgy tartalmaznak, csakúgy, mint a különféle kávéporok. Akkor már jobb igazi, keserű kávét inni.

Ha tehát körültekintően vásárolunk és elolvassuk mit is veszünk, akkor mindenképpen érdemes elkerülni az olyan feldolgozott termékeket, a melyek adagonként 10 grammnál több cukrot tartalmaznak. Ezek természetesen az édességek, csokoládék, kekszek és az úgynevezett junkfood, amit egészségünk érdekében is jobb, ha elfelejtünk.
Nem is gondolnánk, de a felvágottak, kész termékek, feldolgozott élelmiszerek is mind-mind tartalmaznak cukrot. Ne vigyük túlzásban az alternatív édesítőszerek használatát se. Óvatosan bánjunk az agávésziruppal, a mézzel vagy a juharsziruppal is.

Gyümölcs jöhet?

Gyümölcsöt fogyasztani, mindig jó döntés, ha az egészségünkről van szó, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag élelmiszercsoportról van szó. Gyakran azonban, pontosan a rohanó életmódunk miatt, a gyümölcsöket felcseréljük, gyümölcslére, hiszen gyümölcs-gyümölcs, ráadásul bárhol, bármikor el lehet fogyasztani, különösebb előkészületek nélkül. Ugyanazt a jótékony hatást kapcsoljuk a gyümölcslevekhez is a fejünkben, mint a valódi gyümölcsökhöz, pedig sok esetben ezeknek csak 10%-a a valódi gyümölcstartalom, a többi (90%) pedig édesítőszerek, glükóz és szirup keveréke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top