Életmód

Ezt edd, ha ragyogó bőrre vágysz

Napi három adag zöldség és gyümölcs fogyasztása néhány hét elteltével ugyanolyan egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek, mint a napozás – állítják a szakértők.

A St. Andrews Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, milyen hatással van a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a bőrszín érzékelésére. A kutatási időszakban fényképeket készítettek a résztvevő nők és férfiak bőréről, hogy elemezni tudják annak színárnyalatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás a természetes vörös és sárga bőrszínárnyalat elmélyülését eredményezte. Számításaik szerint már napi 2,9 adag zöldség és gyümölcs hat hétig történő fogyasztása elég ahhoz, hogy valaki egészségesebben nézzen ki, napi 3,3 adag pedig egyenesen vonzóbbá teszi őket. A második kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy ítéljék meg a fényképeken bemutatott arcok vonzerejét. A legvonzóbbaknak az „egészségesen ragyogó” bőrű embereket tartották. A kedvező hatásért egyébként a karotinoidok, vagyis a zöldségek és gyümölcsök élénk színét adó vegyületek felelnek. Több száz karotinoidot ismerünk, de leginkább a béta-karotint és a likopint kutatják a szakértők, amelyek számos egészségügyi előnnyel összefüggésbe hozhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top