„A pajzsmirigy-alulműködésre ráment öt év az életemből” – Ez történik a testeddel, amikor beteg a pajzsmirigyed

Olga | 2021. Július 05.
A pajzsmirigy működési zavarainak olyan változatos tünetei vannak, hogy olykor az orvosoknak is nehézséget okoz a pontos diagnózis felállítása. Nézzük meg, mi történik, amikor megbetegszik a pajzsmirigy.

A pajzsmirigy minden anyagcsere-folyamatra hatással van a testünkben, épp ezért olyan széles a tünetek skálája is. Amikor megbetegszik a pajzsmirigy, akkor a normálistól eltérő – több vagy kevesebb – hormont kezd termelni, ez pedig a testünk egész működésére hatni fog valamilyen módon, jellemzően csökkenti a szervezet teljesítőképességét – írja Dr. Tóth János belgyógyász, endokrinológus főorvos a Népbetegségek című kiadványban.

A pajzsmirigyről

„A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, az ádámcsutka alatt. A belső elválasztású mirigyeink egyike, mely a pajzsmirigyhormonokat termeli, amik a véráram útján jutnak el szervezetünk sejtjeihez. A pajzsmirigy két hormont termel: az egyik a tiroxin (T4), a másik a trijód-tironin (T3). A pajzsmirigyhormonok a szervezet összes sejtjének aktivitását szabályozzák. Tulajdonképpen a sejtek oxigénfelvételét segítik elő, ezáltal az alapvető tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) sejtszintű hasznosulását szabályozzák. A pajzsmirigyhormonok képzéséhez elengedhetetlenül fontos a jód. A szervezet a pajzsmirigy megnagyobbodásával reagál, amennyiben a jódellátottság nem megfelelő” – olvashatjuk Dr. Tóth János meghatározásában.

A túl sok és túl kevés jód is ártalmas

A pajzsmirigyet szokták úgy is emlegetni, mint a legfontosabb endokrin szervünket, melynek zavarai nem olyan ritkák Magyarországon, hiszen a statisztikák szerint százból minden ötödik magyart érint valamilyen pajzsmirigy-rendellenesség. Többek között a jódhiányt is okolják ezért, ugyanis a pajzsmirigy helyes működéséhez megfelelő mennyiségű jódra van szükség – ez azt jelenti, hogy a túl kevés és a túl sok is zavarhoz vezethet a működésben.

Az országunk földrajzi elhelyezkedése sem segíti a jódbevitelt, ugyanis minél messzebb van a tenger, annál szegényebb jódban a víz az adott területen, és nagyobb eséllyel hiányzik a hagyományos étrendből a jódban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztása is. Ez utóbbi fogyasztása hazánkban csak az utóbbi években kezdett elterjedni a reform életmód népszerűségének köszönhetően. De ennek ellenére senkit sem buzdítanánk arra, hogy számolatlanul kezdjen jódtablettákat kapkodni, mert árthatunk is a pajzsmirigynek a túlzott jódbevitellel, úgyhogy az a biztos, ha kivizsgáltatjuk a pajzsmirigyünket, elmegyünk laborba, majd az eredménnyel egy endokrinológushoz fordulunk segítségért.

Pajzsmirigy vs. szív- és érrendszer

„A pajzsmirigy túlműködésére jellemző a magas pulzusszám, amely jellegzetesen nemcsak terhelésre, hanem nyugalomban is jelentkezik. Szívritmuszavar is gyakran előfordul, idősebb betegeken nem ritkán a szívritmuszavar az egyetlen tünete a pajzsmirigy túlműködésének. Gyakori tünet az emelkedett vérnyomás is. Alulműködés esetén a pulzusszám csökken, bár ez az idegrendszer csökkent érzékenysége folytán kevésbé okoz panaszt a betegeknek. A vérnyomás itt is gyakran emelkedett, és súlyos alulműködésben szintén előfordulhat szívritmuszavar” – írja a Népbetegségek című kiadvány.

„Ráment öt év az életemből”

Anita mesélt arról, milyen sokáig küzdött és több szinten is megkeserítette az életét a pajzsmirigy-alulműködés: „A pajzsmirigy-alulműködésre ráment öt év az életemből – ennyi idő kellett ahhoz, hogy végül kiderüljön, mi bajom van. A legfőbb probléma az, hogy alulműködés esetén általában jönnek fel a kilók, én is csak híztam, pedig alig ettem, de ezt senki sem hitte el nekem, nem vettek komolyan. Dietetikushoz küldtek, a háziorvosom meg csak annyit mondott, hogy egyek kevesebbet, de nem küldött el kivizsgálásra.

20 éves koromtól kezdve okozott tüneteket a pajzsmirigy-alulműködés, nemcsak a hízást, hanem egyfajta tompaságot okozott, nem tudtam koncentrálni, és alig tudtam rávenni magam bármilyen mozgásra, holott előtte imádtam sportolni. A menstruációm is össze-vissza kezdett megjönni, ráadásul még komoly székrekedéssel is küzdöttem.

A végén a nőgyógyászom volt az, aki széles körű kivizsgálást kért, mert gyanús lett számára, hogy elméletileg egészséges, fiatal nő vagyok, mégsem rendszeres a menstruációm, és viszonylag rövid idő alatt nagy súlytöbbletet szedtem fel. Örök hálával tartozom neki, hogy visszahozott az életbe, a hormonkezelés hatására egy év alatt rendbe jöttem, öt év szenvedése ért véget.”

„A pajzsmirigy-alulműködésre ráment öt év az életemből” (Kép: Getty Images)

„A hajam is erősen hullani kezdett”

Másik beszélgetőpartnerünk, Ágnes közbeszúrja, amikor Kata a hízásáról mesél, hogy „a túlműködéssel járó fogyás sem jobb”, majd kifejti bővebben a tapasztalatait: „Szoktak irigykedni rám, hogy milyen kis idő alatt milyen sokat fogytam, pedig ez sem sétagalopp és ugyanolyan kétségbeejtő tud lenni, mint alulműködés esetén a gyors hízás.

Ráadásul szó sem volt arról, hogy csupán fogyás lett volna az egyetlen tünete a pajzsmirigy-túlműködésnek, hanem társult még hozzá alvászavar, állandó idegesség, és a hajam is erősen hullani kezdett, ami talán a legijesztőbb volt az összes tünet közül.

Az volt a szerencsém a szerencsétlenségben, hogy egy barátnőm pár évvel azelőtt hasonló tünetekkel került endokrinológushoz, ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy neki gyanúsak a tüneteim, és elküldött egy pajzsmirigy-kivizsgálásra a laborba, aminek az eredményével felkerestem az orvosát, és bizony kiderült, hogy tényleg a túlműködés áll a tüneteim hátterében. A betegség kezelése egészen komplex, nemcsak gyógyszerekből áll, az egész életmódomon változtatni kellett, különös tekintettel a stresszre, ami ugyancsak eluralkodott az addigi életemen.”

A fenti történetekből is egyértelmű, hogy mint általában, a pajzsmirigy-rendellenességek esetén is igaz az, hogy az egészség a laborban kezdődik, és ha gyanús tüneteket észlelünk magunkon, akkor el kell menni vérvételre, majd a lelettel egy endokrinológushoz, hogy ne pazaroljuk a saját időnket, hanem minél hamarabb megkapjuk a megfelelő kezeléseket.

A pajzsmirigyről:

Exit mobile version