Szabadidő

Tévénézők szúrták ki a sztár pajzsmirigyproblémáját

Nekik köszönhetően kezdte kezelni magát. Nem ez volt az első ilyen eset.

Az egykori Bond-lány, a Vad vágyak című thrillerből is ismert Denise Richards karrierje már jó pár éve csendesen hanyatlik, és bár nem szenved hiányt a felkérésekben, az ezredforduló óta szinte csak egy-egy epizódszerepben láthatták a rajongói.

A színésznő nemrég a The Real Housewives of Beverly Hills című valóságshow-t felmelegítő különleges adásban tűnt fel, ahol a régi szereplőket újra összehozták a producerek. A tévénézők ebben a műsorban vették észre, hogy Richardsnak meg van nagyobbodva a pajzsmirigye, amit többen jeleztek is a sztár Instagram-oldalán.

A színésznő ezután szintén a képmegosztó oldalán reagálva leírta, hogy már sokkal jobban érzi magát, mivel az üzenetek hatására elhagyta a glutént az étrendjéből. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg csupán kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy a glutén kiiktatása segítene a megnagyobbodott pajzsmirigy kezelésében, ezért aki hasonlót észlel, ahelyett, hogy önkezelésbe fogna, feltétlenül forduljon orvoshoz! A glutén elhagyása kizárólag azoknál az embereknél jár bármiféle pozitív hatással, akiknél a cöliákia nevű autoimmun betegség megállapítható, vagy akik a nem cöliákiás gluténérzékenységben (NCGS) szenvednek. Ők azonban jóval kevesebben vannak, mint ahányan divatból gluténmentes termékeket fogyasztanak.

Denise Richards karrierje a kilencvenes évek végén volt a csúcson (Fotó: Getty ImageS)

A pajzsmirigy megnagyobbodását autoimmun megbetegedés is okozhatja, mint például a Basedow-kór (angolszász nyelvterületen Graves-kór), de akkor is előfordulhat, ha a páciens bizonyos rákellenes kezeléseket kap. A pajzsmirigy növekedését elvileg a jód hiánya is okozhatja, ez azonban a jódozott só használatának köszönhetően ma már csak elvétve fordul elő.

A megnagyobbodott pajzsmirigyet sokszor nem veszik észre, mert sokáig fájdalommentes marad, viszont légzési nehézségeket okozhat, illetve köhögésre ingerelheti az érintetteket. A tünetek kezelése lehetséges gyógyszerekkel, életmódváltással, új étrenddel, de ismét megjegyezzük, hogy ezzel kapcsolatban kérjük ki orvos véleményét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top