A járvány hosszú távú mentális és lelki hatásai

nlc | 2021. Február 01.
A koronavírus-járvány sok család megélhetését, anyagi biztonságát veszélybe sodorta, sőt, a pandémia miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára is.

A vírushelyzet és a karanténidőszak számos, korábban talán soha nem tapasztalt lelki kihívás elé állított bennünket. Depresszió, stressz, kedvetlenség, ingerlékenység: mindez csak néhány olyan negatív hozadéka a négy fal közötti létnek, amelyek sokaknál jelentkezhettek és jelentkezhetnek ebben az időszakban, és amelyek hatás még jó ideig kísérthet minket, ha csak nem teszünk ez ellen!

Karantén, járványhelyzet = depresszió?

A vírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések hirtelen megszüntettek számos olyan kapaszkodót, amelyek mentén korábban szerveztük az életünket. Egyszerre borultak fel a munkavégzés szabályai, változtak meg az iskolai keretek és a szabadidőnk eltöltésének lehetőségei, illetve a családdal való találkozásunk rendje. Ezen kapaszkodók közül csupán egynek az elvesztése is komoly nehézséget okozhat, így együtt azonban még nagyobb terhet jelent mindannyiunk számára.

Fotó: Brandon Colbert Photography/Getty Images

Az elhúzódó vírusjárvány, a karantén és a bezártságérzet a fizikai és mentális jóllétünkre egyaránt közvetlen hatással van.

Az izoláltság, a tétlenség, az unalom nagyon rossz hatással van a magányosság érzésére, sokan emiatt depressziós állapotba kerülhetnek, amire a következő tünetegyüttes is utalhat: megváltozik az étvágyunk, az életkedvünk, változhatnak az alvási szokásaink, a motivációnk, lelkesedésünk, de csökkenhet a libidónk is. Negatív gondolatok lehetnek úrrá rajtunk, látszólag indokolatlanul feszültté vagy éppen lehangolttá válhatunk. Könnyen elkeseredhetünk, energiahiánnyal küzdhetünk, eszköztelennek és tehetetlennek érezhetjük magunkat.

A vírusjárvány és a korlátozások megszűnésével a mentális és lelki gondok nem múlnak el csak úgy, maguktól!

Szakemberek szerint a karantén- és vírusidőszak végén, az „új” életünk kezdetekor a mentális jóllét fenntartása ugyanúgy kihívást jelenthet majd. Akiknek ez nem sikerül, azok körében nagyobb számban jelentkezhetnek depresszív, szorongásos zavarok, illetve enyhébb poszttraumás stressz.

Mit tehetünk önmagunk mentális védelme érdekében?

Klinikailag igazolt szorongás és depresszió esetén pedig a szükséges terápia alkalmazása elengedhetetlen!

Még több cikk a járvány hatásairól:

(Nyitókép: Getty Images/Brandon Colbert Photography)

Exit mobile version