Mindennapok

Koronavírus: ingyenes, online lelki segítségnyújtás indult Magyarországon

Egészségügyi és gazdasági krízist okozott a koronavírus. A karantén, a home office, a folyamatos bizonytalanság lelkileg is megvisel minket. Most ingyenesen vehetünk igénybe online lelki segítségnyújtást.
Online, ingyenes lelki segítségnyújtás a koronavírus miatt

Nem vagyunk könnyű helyzetben. Akik már home office-ban vannak, egy teljesen új napirendre állnak át. Akik még bejárnak dolgozni, a veszély folyamatos jelenlétének elfogadásához kell erő. Megváltozott a gyermekeink élete is, akik most otthon tanulnak. Nincs játszótér, nincs bringázás a parkban, és nem megyünk el bulizni hétvégén. Aggódunk az szüleink miatt, gyomorgörcsünk van nemcsak a fenyegető egészségügyi vészhelyzet, de a koronavírus okozta, globális gazdasági válság miatt miatt. Nem éltünk még át ilyet, így teljesen normális, ha elveszettnek érezzük magunkat, vagy eluralkodik rajtunk a szorongás. De nem kell egyedül megharcolnunk mindennel. Felhívhatjuk telefonon a barátainkat, beszélhetünk a párunknak is a bennünk dolgozó érzésekről. De kérhetünk online, ingyenes tanácsadást is a Segítőhálón. 

„A segítőhálót eredetileg azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy egy közös platformon szerepelhessenek a magyarországi mentális segítő és fejlesztő szakemberek, valamint a hasonló kínálatú szervezetek. A terv többéves volt, de tavaly év végére találtam csak partnert hozzá, az informatikával foglalkozó Webkontakt Kft-t képviselő Horváth-Veress Balázs személyében. Januárban még az volt a legnagyobb problémánk, hogy a kuruzslás elleni törvény vajon hogyan befolyásolja majd a segítők és az oldal sorsát, ennek ellenére az első fejlesztések nemrég elkészültek, és pár hete elkezdtek rá regisztrálni a szakemberek” – magyarázza Koncz Orsolya mentálhigiénés szakember .

Krízis van, de van segítség is

A frissen indul oldal életét is alaposan megváltoztatta a  COVID-19 koronavírus terjedése. „A betegség  teljesen másra tette a hangsúlyt. Segítő szakemberként azt tapasztalom, hogy elsőként veszítjük el a megélhetésünk bizonyos formáit: nem tudunk személyes konzultációt, csoportokat, képzéseket, előadásokat, egyéb programokat tartani. Ugyanakkor a munkánkból fakadóan természetes, hogy belső indíttatást érzünk mégis a segítésre, ráadásul a saját bőrünkön is tapasztaljuk a jelenlegi helyzet nehézségeit. Azt gondolom, hogy közvetlenül a klímaválsággal kapcsolatos félelmek után egy ilyen járvány annak folytatásaként rettenetesen nagy szorongást képes okozni. A szeretteinkért, önmagunkért, embertársainkért és a Földért való aggódás mellett ott van a szinte azonnal megváltozott élethelyzet: a járvány még igazán ki sem robbant itthon, de sokan máris elveszítették a munkájukat” – magyarázza a szakember.

Orsolya hozzáteszi azt is, hogy a kényszerű otthonlét, a home office vagy a családdal való összezártság nem mindenkinek megy könnyedén, és ha nem tud cselekedni, pénzt keresni, a dolgait a kezében tartani, tehetetlenséget él meg. „Bár elidegenedett társadalomban élünk, az ilyen izoláció végképp az emberi természet ellen van, talán ezért figyelhető meg a másik, a pozitív oldal, a nagylelkűség, a segítés, a hálózatokba rendeződés, minden lehetséges, akár helyi, de most elsősorban online platformokon. A kapcsolódásra való igény főleg kríziskor teljesen természetes, és mi az egymást támogató szakmai közösség mellett ennek a lehetőségét szeretnénk kínálni bárkinek, a lelki egészsége érdekében.”

Ha koronavírus járvány alatt ingyenes, online lelki segítségnyújtásra van szükséged, ezen az oldalon találsz szakembereket!

Szorongásról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top