Életmód

Egy meglepő trükk az aggódás ellen

A kutatók egy egyszerű, de nagyszerű trükköt találtak ki az aggódás legyőzésére.

Az aggódás koronázatlan királynőjeként úgy érzem, a kutatók direkt a kedvemért álltak elő azzal a módszerrel, mellyel nagy mértékben csökkenthető alig 30 perc alatt a krónikus aggódás. Milliónyi embert érint a probléma, hogy folyamatosan aggódunk a jövőn, múlton, jelenen, pénzen, gyereken, párkapcsolaton, akármin és mindenen, ezért rendkívül fontos ennek a kutatásnak az eredménye és a technika, amit igazán taníthatnának már alsó tagozaton is a gyerekeknek.

Az aggodalom kinőheti magát szorongássá, depresszióvá vagy épp előidézhet alvásproblémákat is, úgyhogy nem elhanyagolható tényező az életünkben.

Dr. Amy Green pszichológus a pácienseitől gyakran hallotta, hogy azért aggódnak annyit, mert ezzel megelőzhetik a negatív eseményeket, hiszen az aggodalom nem más, mint felkészülés a legrosszabb forgatókönyvre. Ez egy általános tévhit, amivel a szakember szerint rengeteget ártunk magunknak, mert az aggodalom igazából teljesen felesleges, nem segít megelőzni a rossz dolgokat, hanem csak megbénít, és nem enged közel a probléma megoldásához.

aggódás kutatás technika

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Boram Kim)

Mikor szeretnél aggódni?

A fentebb említett aggodalom elleni technika nagyon egyszerű: jelölj ki egy időpontot, mikor szeretnél aggódni. Hívhatjuk aggodalombeosztásnak is, a lényege az, hogy mindennap egy kiválasztott időpontban 30 percig a figyelmedet az aggodalmaidnak szenteled. Így működik:

  1. Azonosítsd az aggodalmas gondolataidat, és különítsd el őket a kellemes gondolatoktól.
  2. Legyen 30 percnyi aggódós időd, lehetőleg mindennap ugyanabban az időben és helyen. A legjobb, ha nem alvás előtt az ágyadban csinálod, mert akkor nem fogsz sokat aludni utána.
  3. A spontán felbukkanó aggodalmakat halaszd el a következő aggódós időre, csak azokkal az aggodalmakkal foglalkozz, melyeket már kiválasztottál erre az időpontra.
  4. Alaposan menj végig magadban az aggodalmakon, és mindegyikre vázolj fel egy megoldási tervet is.

Egy vizsgálat során olyan fiatal felnőtteken próbálták ki a módszert, akik a saját bevallásuk szerint az idejük ötven százalékában aggódtak. Az eredményből jól látszott, hogy a módszer hatására nagy mértékben csökkent az aggodalom az alanyoknál. Sőt, a csatolt mentális problémákon is segített, azaz kevesebbet szorongtak, jobban aludtak, és kevesebb depressziós gondolatuk volt.

Dr. Green arra azért figyelmeztet, hogy ez a technika nem helyettesíti a terápiát, de hozzáteszi: arra kifejezetten jól használható, hogy a mindennapokban kevésbé vegyék át az uralmat az aggodalmak az életünk felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top