Életmód

„A mai társadalom már azon szorong, mert szorong”

Eljutottunk már odáig, hogy azon idegeskedünk, hogy idegesek vagyunk.

Cikkek tömkelege szól arról, hogyan szabaduljunk meg a stressztől, iktassuk ki a szorongást az életünkből, mert csak úgy lehetünk boldogok és kiegyensúlyozottak, ha egyáltalán nem stresszelünk, hanem zen állapotban meredünk bele a naplementébe. Soroljuk a stressz káros hatásait, hogy aztán azon kezdjünk el stresszelni, hogy a stressz miatt fogunk meghalni.

Úgy tűnik, az internet, a közösségi oldalak egyik nagy káros hatása épp az, hogy le akar mindenki beszélni minket a stresszről – ettől aztán az egekbe emelkedik a stressz bennünk.

A mostani kultúra megszállottan kergeti a szorongás- és stresszmentes életet, ami csak azért nem jó, mert elérhetetlen állapotot hajszolunk, és ettől csak még jobban szorongunk, mint tennék azt egy átlagos péntek délutánon. Optimalizálni akarjuk görcsösen a mentális egészségünket, aztán a görcsölés miatt romba döntjük az egészet. Az American Psychological Association aktuális, éves jelentése szerint ebbe az ördögi körbe kerültünk, ezért muszáj lenne máshogy tekinteni a stresszre és a szorongásra.

stressz szorongás következmények

Részlet az Agymanók című filmből (Forrás: iMDb)

A jelentés készítője, Lisa Damour szerint el kell engednünk azt a tévhitet, hogy lehet aggódás, szorongás és stressz nélkül élni. Mert ha ezt várjuk el magunktól, akkor garantáltan el fogunk bukni.

„Az a célunk, hogy mentálisan egészséges társadalom jöjjön létre, de nem lehet azt elvárni magunktól, hogy folyamatosan boldogok legyünk.

Ez egy nagyon veszélyes tévhit, mert szükségtelen és elérhetetlen egyszerre.

A mai társadalom már azon stresszel, hogy stresszes, és azért szorong, mert szorong.”

A szakértő szerint egy bizonyos mértékű stressz igazából egészséges. Sőt, gyakran a legstresszesebb időszakok az olyan örömteli életeseményektől következnek be, mint például egy baba születése.

„Fontos megérteni, hogy a stressz nem feltétlenül negatív. Bekövetkezik jó és rossz események miatt is. Szükségünk van egyfajta alacsony szintű stresszre, hogy rugalmasabbá váljunk és könnyebben szembe tudjunk nézni a nehézségekkel.”

A megoldás az lenne, ha nem akarnánk kiiktatni teljesen az életünkből a stresszt és szorongást, mert az úgysem fog sikerülni, hanem inkább megtanulnánk kezelni. Erre remek technikák vannak most már, pár perces légzőgyakorlatok, relaxációk, vagy akár az írás, olvasás és jóga is segíthet csökkenteni a stressz-szintet a szervezetünkben. Felesleges azon erőlködni, hogy teljesen megszüntessük a szorongást az életünkben, abba érdemes inkább energiát fektetni, hogy a számunkra leghatékonyabb stresszoldó módszereket elsajátítsuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top