Család

Itt az ideje, hogy karanténba tegyük a nagyszülőket

Vigyázzunk a nagyszülőkre, inkább maradjunk távol tőlük, tegyük őket karanténba!

Saját magunktól kell ezekben a koronavírusos időkben megvédeni a nagyszülőket, hogy nehogy megfertőzzük őket. Hiszen azok alapján, amit eddig tudunk a koronavírusról, főleg az idősebb, egyéb betegségekkel rendelkező korosztály van igazán veszélyben. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ezért javasolta azt, hogy a 60 év felettiek maradjanak inkább otthon, és minél kevesebbet érintkezzenek a külvilággal.

A nagyszülők érthető módon nem feltétlenül akarnak önkéntes karanténba vonulni, látni akarják a gyerekeiket és unokáikat, és azt is nehezen állják meg, hogy ne menjenek el a boltba, ahol jelenleg őrült tömeggel találhatják magukat szemben. Ezért kell nekünk, szülőknek észnél lenni, és vigyázni a nagyszülőkre, az egész család érdekében.

Viselkedjünk felnőttként!

Bár furcsa érzés odaállni a saját anyánk, apánk elé, hogy nem akarunk érintkezni vele, meg kell értenie, hogy ez az ő érdeke, nem azért találtuk ki, mert gonoszkodni akarunk. Nehéz beszélgetés lehet belőle, de muszáj felnőttnek lenni ebben a szituációban, és elmagyarázni a nagyszülőknek, hogy miért van szükség a karanténra.

A video-chat sok esetben megoldás

A karantén nem azt jelenti, hogy elfeledkezünk a nagyszülőkről, sőt minél többször beszéljünk velük telefonon és video-chaten, hogy ne legyenek magányosak. Annyi módja van ma már az online kapcsolattartásnak, hogy igazán nem okozhat problémát, hogy olyan felületet találjunk, amit a nagyiék is kezelni tudnak.

Karanténra van szükség a nagyszülők érdekében

A video-chat sok esetben jó megoldás (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

A mumus: a bevásárlás

Ha nem laknak nagyon messze a nagyszülők, akkor segítsünk nekik a bevásárlásokkal, ne hagyjuk, hogy boltba mászkáljanak. Természetesen ne kössük össze azzal, hogy meg is látogatjuk közben a nagyit, hanem inkább csak tegyük le az ajtaja elé a teli szatyrokat, és csak akkor vigye be a lakásba, ha már elmentünk onnan. Ha viszont messze laknak, akkor beszéljünk a szomszédaikkal, hátha találunk olyan segítőkész fiatalt, aki elmegy bevásárolni a nagyi helyett, akár egy kis pénz ellenében.

A legfontosabb, hogy attól még, hogy távol maradunk a nagyszülőktől, ne hagyjuk őket magukra. Tartsuk meg a családi ebédeket a szokott módon, csak a mama és papa inkább a számítógépen keresztül csatlakozzon hozzánk. Játszhatunk velük online játékokat és felhívhatjuk őket akár minden este, hogy ne érezzék magukat annyira egyedül.

További cikkek karanténról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top