Illatok szerepe az életünkben: ne becsüljük le a szaglásunkat

nlc | 2022. December 01.
A szaglás nem tartozik az elsődleges érzékelési formáink közé, mégis óriási szerepe van az életünkben.

A szaglás fontosságát hajlamosak vagyunk alábecsülni, az ember nem is gondolná, mennyire befolyásol minket.

Két drezdai tudós, Thomas Hummel és Ilona Croy a szaglásnak az életminőséget befolyásoló hatásait vizsgálták. Megállapították, hogy az életminőséget jelentősen rontja, ha elveszítjük a szaglásunkat. Ahogy öregszünk, mindannyian veszítünk a szaglásunkból, azaz ugyanúgy, ahogy a látásunk vagy a hallásunk, ez is romlik a kor előrehaladtával.

(Fotó: Getty Images)

Mi okozhat szaglásvesztést?

Az orrüregünkben, a szaglóhámban található 12 milliónyi szaglósejtünknek köszönhetjük, hogy a környezetünk ingereiből az agyunk számára is értelmezhető jelek érkeznek hozzánk. A szaglóidegek a szaglóérzéksejtekből indulnak, ezek a sejtek pedig az orrnyálkahártya szaglómezejében, azaz az orrüreg felső részében találhatók. A szaglósejtek felszínét szaglószőr borítja be, és azt az orrnyálkahártyát bevonó folyadékrétegben oldódó anyagok ingerlik.

Tudtad? Nagyjából 10 ezer különböző szag megkülönböztetésére vagyunk képesek.

Az orrdugulás, az allergia, az orrsövényferdülés vagy az orrnyálkahártya gyulladása egyaránt okozhat átmeneti szaglásvesztést. Az orrnyálkahártya-gyulladás átterjedhet a szaglóhámra, ettől pedig károsodhatnak a szaglóidegek.

Tudtad? Megfigyelések alapján a szaglászavarok 25%-a orr- vagy orrmelléküreg-betegségekkel kapcsolatos, 20%-ukat vírusos megbetegedés szövődménye okozza, 15%-uk pedig valamilyen sérülés, trauma következtében alakul ki.

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a jó szaglás jelentőségét, pedig fontos funkciói vannak:

Nagyon fontos az öt érzékszervünk közül az orr szerepe, érdemes hát vigyázni annak épségére, egészségére.

Exit mobile version