Életmód

Legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni az emberi orr

Az ember rossz szagló hírében állt eddig, egy új kutatás azonban gyökeresen változtat ezen a nézeten.

Legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni az emberi orr – állapították meg amerikai tudósok. Míg színekből sok milliót, hangok közül majdnem félmilliót képes különbözőként érzékelni az ember, évtizedeken át úgy vélték, hogy az illatok közül csak tízezret különít el az orr. Leslie Vosshall, az amerikai Rockefeller Egyetem kutatója szerint ez volt az általánosan elfogadott szám, ám elemzésük kimutatta, a szagok megkülönböztetésének képessége sokkal kifinomultabb, mint vélték.

A kutatás során egyszerre három fiolát adtak a 26 önkéntes mindegyikének: kettőben ugyanaz az illat volt, a harmadik különbözött tőlük. Az elegyeket 10, 20 vagy 30 komponensből állították össze. Arra kérték a résztvevőket, válasszák ki a háromból a kakukktojást. Minden egyes résztvevő 264 összehasonlítást végzett.

Az eredmény a következő volt: az önkéntesek több mint fele képes volt megbízhatóan elkülöníteni az illatkoktélokat. Néhányan még azokat a kompozíciókat is eltérőnek tudták értékelni, amelyek 75-90 százalékban megegyeztek.

A tesztek eredménye alapján a kutatók azt kalkulálták, hogy az ember legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni, ez pedig sokkal több, mint ahány eltérő színt és hangot érzékelünk együttvéve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top