Ezek a túlzott stressz testi tünetei

nlc | 2024. Április 02.
Az állandó, kezeletlen stressz komoly testi tüneteket produkálhat. Vegyük észre a jeleket, és foglalkozzunk vele, mielőtt még nem késő!

A stressz felpörget, jobb teljesítményre serkent, de hosszú távon rombolja a testet és a lelket is. Ez a túlfeszített lelkiállapot pillanatok alatt képes a szervezet működését megváltoztatni – gondoljunk csak a heves szívdobogásra, szapora légzésre, megemelkedő vérnyomásra –, ha pedig állandósul, akkor előbb-utóbb tartós fizikai problémákat, betegségeket okozhat.

(Fotó: Getty Images)

Milyen testi tüneteket produkálhat a tartós stressz?

Felléphet:

A feszültséget nagyon sokan kényszeres evéssel próbálják feloldani. Ha ehhez párosul depresszió és motiválatlanság is – amelyek szintén a stressz klasszikus velejárói –, akkor annak nagyon hamar elhízás lesz az eredménye. Márpedig a túlsúly betegségek sorának ágyaz meg: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a hormonális problémák, ízületi betegségek, gyomorpanaszok, szív- és érrendszeri bajok jelentős része az elhízásra vezethető vissza.

A tartós stressz a szexuális életre és a hormonrendszer egyensúlyára is negatív hatást gyakorol. Például a folyamatos, tartós stresszben élő nőknek gyakran kell megküzdeniük menstruációs zavarral, premenstruációs szindrómával és krónikus gyulladásokkal, de akár még spontán vetélés is lehet a feszültséggel teli életmód következménye.

Mi a megoldás?

Stressz ellen kiváló megoldás a rendszeres testmozgás, a jóga és a meditáció, de elérhetjük a relaxációt masszázzsal, zenehallgatással, olvasással vagy egy hobbival, ami kikapcsol, feltölt minket. Végezzünk olyan örömteli tevékenységeket, mint a séta, a légzésgyakorlatok, a habfürdőzés, a túrázás vagy a társas kapcsolatok felélénkítése.

Bizonyos esetekben a stressz olyan szorongásos zavarokhoz vezet, amivel mi magunk már nem tudunk megbirkózni. Ha túl sokáig maradunk stresszes állapotban, az akár súlyos depresszióhoz is vezethet. Ilyen esetben mindenképp szakemberhez kell fordulni. Kérjük ki egy pszichológus (súlyosabb esetekben egy pszichiáter szakorvos) tanácsát akkor, ha a tartós stressz már fizikailag is látható formában jelentkezne nálunk!

Exit mobile version