Komolyan velem van a gond? A tisztaság téveszméje, avagy a túlzott hüvelyi higiénia és a bakteriális vaginózis

nlc | 2024. Augusztus 02.
A hüvely mikrobiológiai egyensúlya több kiváltó ok következtében változhat meg, és ha a Lactobacillusok száma lecsökken, akkor kialakulhat a bakteriális vaginózis. Hogy függ össze a bakteriális hüvelyfertőzés és az intimhigiénia? Nézzük!

Sokan alkalmaznak a hüvely és a szeméremtest ápolására különböző intimhigiéniai termékeket, például intimmosakodókat, intimtörlőkendőket, hüvelyöblítő folyadékokat és intimdezodorokat. Ezek a termékek azt ígérik, hogy „frissen és egészségesen” tartják a nemi szerveket és környéküket, ez azonban nem így van, mert az illatosított és nem ritkán nem megfelelő pH-értékű intimmosakodók felboríthatják azt a törékeny hüvelyi egyensúlyt, ami a nemi szervek egészségének alapját jelenti. Ha tehát felborul az egyensúly, könnyebben kialakulhatnak különféle fertőzések!

Az intimmosakodók és higiéniai termékek mellett a túlzott hüvelyi higiéné, mint például a túlzásba vitt intimmosakodás, irrigáció ugyancsak megzavarja, kimoshatja a hüvelyi flórát (a gyakori hüvelyöblögetéssel a „káros” baktériumokkal együtt a tejsavbaktériumokat is kimoshatjuk a hüvelyből), ami ugyancsak bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásához vezethet. Azaz a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgosabbá változik, mindez pedig kedvező körülményeket teremt olyan baktériumok gyors szaporodásához, amelyek gyulladást okozhatnak.

(Fotó: Getty Images)

„Nagyon szerettem ezeket a különböző illatosított intimmosakodókat. Rengeteg volt otthon, egészen addig, amíg azt nem vettem észre, hogy megváltozott a hüvelyfolyásom. Nem értettem, mi lehet a baj, hiszen én mindig nagyon figyelek arra, hogy illatos és tiszta legyen odalent. Mivel elég halszagú volt és híg, fehér a folyásom, felkerestem az orvosom, aki elmagyarázta, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem van. Ezek a mosakodók ugyanis felborították a hüvely egészséges egyensúlyát, a védelmet adó Lactobacillusok száma lecsökkent, így a kórokozó baktériumok könnyedén elszaporodhattak. Antibiotikumot kaptam, és lokálisan alkalmazható hüvelykrémet vetettem be, amely segíti a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. Most már sokkal jobban vagyok. Az intimillatosítóimtól pedig érzékeny búcsút vettem” – mondta Julcsi.

Egészséges higiéniai gyakorlatok, amiket tartsunk be!

Az intimegészség megőrzése érdekében több mindenre szükséges odafigyelni:

via

Exit mobile version