nlc.hu
Tabuk nélkül
Komolyan velem van a gond? A tisztaság téveszméje, avagy a túlzott hüvelyi higiénia és a bakteriális vaginózis

Komolyan velem van a gond? A tisztaság téveszméje, avagy a túlzott hüvelyi higiénia és a bakteriális vaginózis

A hüvely mikrobiológiai egyensúlya több kiváltó ok következtében változhat meg, és ha a Lactobacillusok száma lecsökken, akkor kialakulhat a bakteriális vaginózis. Hogy függ össze a bakteriális hüvelyfertőzés és az intimhigiénia? Nézzük!

Sokan alkalmaznak a hüvely és a szeméremtest ápolására különböző intimhigiéniai termékeket, például intimmosakodókat, intimtörlőkendőket, hüvelyöblítő folyadékokat és intimdezodorokat. Ezek a termékek azt ígérik, hogy „frissen és egészségesen” tartják a nemi szerveket és környéküket, ez azonban nem így van, mert az illatosított és nem ritkán nem megfelelő pH-értékű intimmosakodók felboríthatják azt a törékeny hüvelyi egyensúlyt, ami a nemi szervek egészségének alapját jelenti. Ha tehát felborul az egyensúly, könnyebben kialakulhatnak különféle fertőzések!

Az intimmosakodók és higiéniai termékek mellett a túlzott hüvelyi higiéné, mint például a túlzásba vitt intimmosakodás, irrigáció ugyancsak megzavarja, kimoshatja a hüvelyi flórát (a gyakori hüvelyöblögetéssel a „káros” baktériumokkal együtt a tejsavbaktériumokat is kimoshatjuk a hüvelyből), ami ugyancsak bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásához vezethet. Azaz a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgosabbá változik, mindez pedig kedvező körülményeket teremt olyan baktériumok gyors szaporodásához, amelyek gyulladást okozhatnak.

Komolyan velem van a gond? A tisztaság téveszméje, avagy a túlzott hüvelyi higiénia és a bakteriális vaginózis

(Fotó: Getty Images)

„Nagyon szerettem ezeket a különböző illatosított intimmosakodókat. Rengeteg volt otthon, egészen addig, amíg azt nem vettem észre, hogy megváltozott a hüvelyfolyásom. Nem értettem, mi lehet a baj, hiszen én mindig nagyon figyelek arra, hogy illatos és tiszta legyen odalent. Mivel elég halszagú volt és híg, fehér a folyásom, felkerestem az orvosom, aki elmagyarázta, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem van. Ezek a mosakodók ugyanis felborították a hüvely egészséges egyensúlyát, a védelmet adó Lactobacillusok száma lecsökkent, így a kórokozó baktériumok könnyedén elszaporodhattak. Antibiotikumot kaptam, és lokálisan alkalmazható hüvelykrémet vetettem be, amely segíti a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. Most már sokkal jobban vagyok. Az intimillatosítóimtól pedig érzékeny búcsút vettem” – mondta Julcsi.

Egészséges higiéniai gyakorlatok, amiket tartsunk be!

Az intimegészség megőrzése érdekében több mindenre szükséges odafigyelni:

  • A hüvely alapvetően öntisztító, így az alapos, különböző intimmosakodókkal tisztítása, az irrigálás (a hüvely átöblítése) káros lehet a hüvelyflórára (különösen, ha illatosított termékekről van szó). Az alsóneműn található kis mennyiségű folyás – amíg nincs kellemetlen szaga vagy a szokásostól eltérő színe – teljesen egészséges, a hüvely megfelelő működésének jele.
  • A szeméremtest tisztítására megfelelő egy enyhe tisztító hatású, illatmentes szappan, vagy (lehetőleg illatmentes) intimmosakodó és víz.
  • A legfontosabb szabály a mosdóhasználatot követően, hogy a hüvely és a végbélnyílás területét elkülönítve töröljük meg (vizeletürítés után pedig elölről hátrafelé). Ennek az az oka, hogy a végbél környékén megtelepedő baktériumok a húgycsövet és a hüvelyt könnyen megfertőzhetik.
  • Gyakori partnercsere esetén minden új szexuális partnert követően fontos részt venni nőgyógyászati kivizsgáláson, illetve figyelmet kell fordítani a védekezésre és a megelőzésre.
  • Terhesség alatt a túlzott intimtisztálkodástól ugyancsak óvakodni kell, a hüvelyflóra egyensúlya ugyanis könnyen felborulhat a nem megfelelően kiválasztott tisztálkodószer-használat esetén.
  • Menopauza során a szeméremtest bőre szárazabb lesz, könnyebben berepedezhet, így több ápolást igényel. A problémára több hüvelyhidratáló készítmény is kapható.

via

HIRDETÉS

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

 

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém tejsav, prebiotikum és C-vitamint tartalmával, kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén. Helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, mely gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikum tartalmával elősegíti a hüvely saját Lactobacillus-flórájának növekedését. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, és húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Kezelőorvossal történt egyeztetés után terhesség és szoptatás idején is alkalmazható.  

 


vitagyn

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top