Figyelj a depresszió két fontos tünetére!

nlc | 2024. Szeptember 04.
A népesség körülbelül 10%-a élete során legalább egyszer átél súlyos depressziót, amelynek egy sor tünete lehet. Az alvászavarokról és a testsúly megváltozásáról azért érdemes külön is szót ejteni, mert ezekről nem biztos, hogy elsőként a depresszió jut eszünkbe lehetséges kiváltó okként. Nézzük meg őket közelebbről!

A depresszió betegség, ami akár hónapokig is eltarthat. A probléma nagyon gyakori, de ha időben felismerjük, jól kezelhető.

A depresszió érintheti az érzelmeket, viselkedést és a motivációt, de lehetnek fizikai formában megjelenő, illetve kognitív tünetei is. A depresszió kezeléséhez általában szakember segítsége szükséges, ehhez azonban az első lépés az, hogy felismerjük, bajban vagyunk.

(Fotó: Getty Images)

Alvászavarok és a depresszió

A depressziós emberek többsége általában alvászavarokkal küzd: van, aki sokat alszik, és van, aki nagyon keveset. Fáradtan általában sötétebben látja az ember a világot, kilátástalanabbnak a saját helyzetét.

Az alvászavarok következménye, hogy az ember nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez. Előfordulhat, hogy ugyanolyan fáradtnak érzi magát reggel, mint amilyen fáradt volt, amikor előző éjszaka lefeküdt; nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is kel fel az ágyból.

Nehezen tud elaludni, vagy hajnalban felébred, és nem tud visszaaludni. Az állandó fáradtság és az alvászavar a depresszió jellegzetes kísérőtünete!

Evészavarok és a depresszió

Van olyan depresszióval küzdő, aki elveszíti az étvágyát, mások pedig bizonyos ételeket, jobbára a szénhidrátokat kívánják fokozottan, ami miatt hízni kezdenek.

A depresszió hatással van az étvágyszabályozó hormonokra, ezért mutathat a mérleg számlálója hirtelen sokkal többet vagy éppen kevesebbet. Ezek a hormonok megzavarják testünk azon normális jelzéseit, hogy mikor vagyunk éhesek, vagy mikor laktunk jól. Emiatt törhetnek rá a depressziós emberekre hirtelen falásrohamok, de az is megtörténhet, hogy alig van étvágyuk.

Az ausztrál Wollongong Orvosi Egyetem és az Illawarra Egészségügyi Kutatóintézet kutatócsoportja egy kutatásban arra az eredményre jutott, hogy a depressziós betegeknél magasabb a testsúlygyarapodás kockázata.

Az eredmények szerint sokkal szorosabb összefüggés található a hormonális szabályozás és az evéskényszer között, mint azt korábban sejtették, mivel az éhség- és a jóllakottságérzet szabályozása gyakrabban borul fel a depressziós betegek körében. A depressziósok között jóval gyakrabban jelentkezett evéskényszer, mint az egészséges vizsgálati alanyoknál, illetve ez az evéskényszer több esetben jelentkezett nőknél, mint férfiaknál.

Mit tehetünk a depresszió ellen?

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni. Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is, ugyanakkor gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak. Természetesen mindezt szakember felügyelete mellett! Fontos, hogy minél előbb ismerjük fel, ha baj van, és merjünk segítséget kérni!

Exit mobile version