Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Téli mélabú, hol van még a tavasz? Segítünk, hogy ne legyen úrrá rajtad a depresszió!

Februárban már mindenki a tavaszt várja. Nem csoda, hiszen elfáradtunk a hosszú, hideg esős, ködös télben, kimerültek a vitaminraktárak. Ilyenkor mindenbe érdemes belekapaszkodni, ami örömmel tölthet fel bennünket. Hoztunk pár tippet!
téli depresszió

Télen a fény hiánya miatt emelkedni kezd az alvást segítő, melatonin nevű hormon mennyisége a szervezetben. Ezzel párhuzamosan a jókedvért felelős szerotoninhormon szintje viszont csökken, ami búskomorsághoz, lehangoltsághoz vezethet. Mit tehetünk ez ellen? Hoztunk pár tippet!

Mindennapi apró trükkök, amelyek jobb hangulatot teremthetnek, aktivizálhatnak!

Tűzz ki egy apró célt, és arra fókuszálj!

Aki depresszióban szenved, úgy érezheti, hogy túlterhelt, és nem bír a feladatokkal. Ellenben, ha egyszerre csak egy feladatra koncentrálsz, és a többit addig kizárod, könnyebben fogsz boldogulni, és az önbizalmad is növekedhet.

Vedd körül magad barátokkal!

Legyenek olyan emberek körülötted, akikben megbízol, akiknek meg tudsz nyílni, akiknek hagyod, hogy segítsenek, tippeket adjanak az adott élethelyzetedre. Találkozz a barátaiddal, akikkel ki tudsz kapcsolódni, akik feltöltenek, akikkel tudsz nagyokat nevetni, társasjátékozni, kirándulni.

Filmek minden mennyiségben!

Fontos, hogy újra és újra megnézd a kedvenc filmjeidet, hogy feltöltsenek. Hagyd, hogy elvezessenek a fantázia világába, azonosulj a főhőssel.

Ne szigeteld el magad!

A magány csak tovább mélyíti a bánatot, így ki kell mozdulni, nincs mese! Ne légy otthon egész nap, ragaszkodj ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladatod, programod! (Akár csoportos edzés, egy nagy séta barátokkal vagy közös kávézás, sütizés, mozi, színház.)

A sport, ami felemel

Minden tanulmány kiemeli a testmozgás jótékony hatását a depresszió, búskomorság megelőzésében. A mozgás hatására a szervezetben endorfin szabadul fel, amely a boldogság és az eufória érzését váltja ki. Nem kell, hogy naponta három órát eddz, a lényeg, hogy találj egy olyan mozgásformát, amit örömmel végzel. Ha te konditeremben érzed jól magad, akkor járj oda, ha a csoportos aerobik vagy jógaóra a te világod, akkor heti kétszer látogass el ezekbe a centrumokba.

Szedj folsavat!

A legfrissebb tanulmányok azt mutatták ki, hogy a folsav hiánya szoros kapcsolatban állhat a depresszió kialakulásával. A megfigyelések szerint a depressziósok 15-38 százalékánál alacsony folsavszint mérhető. A legtöbb folsav a spenótban, brokkoliban, kelkáposztában vagy a salátában van.

Kényeztesd magad!

Egy hosszú nap után készíts magadnak egy jó forró fürdőt, tegyél fel egy maszkot, hallgass kellemes zenét. Foglald el magad valami olyan tevékenységgel, ami feltölt. Ne spórold el az énidőd! Menj el szépségszalonba, fodrászhoz, körmöshöz, kozmetikushoz, próbálj ki egy szépítő testkezelést vagy masszázst.

Étkezz tudatosan!

Legyen az étrended kiegyensúlyozott, zsírszegény, viszont fehérjében, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag. Figyelj arra is, hogy D-vitaminban bővelkedő ételeket is egyél rendszeresen: ilyenek a tejtermékek, a tojás, az olajos magvak vagy a zsíros húsú halak. A feldolgozott élelmiszereket, magas cukortartalmú ételeket viszont messzire kerüld el.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top