Eltűnt egy iráni falmászó, miután hidzsáb nélkül versenyzett Szöulban

nlc | 2022. Október 18.
Ugyan nemrég bejelentkezett Instagramon, de vannak, akik szerint nem önszántából posztolt.

Eltűnt és a barátai aggódnak Elnaz Rekabi iráni falmászó miatt, aki a nőknek kötelező fejkendő, a hidzsáb nélkül versenyzett Szöulban. A nagykövetség szerint hazatért a csapat többi tagjával, de barátai azt állítják, hogy vasárnap óta nem tudták felvenni vele a kapcsolatot. Egyes források szerint Elnaz Rekabi útlevelét és mobiltelefonját elkobozták, és két nappal a tervezett időpont előtt hagyta el a szállodát írja a 24.hu.

Az Iran Wire híroldal szerint a sportolót még Szöulban az iráni nagykövetségre vitték, hogy ellenőrzés alatt repülhessen haza. Az Iran Wire forrásai szerint Rekabit kedden, egy nappal a hivatalos hazautazás előtt vinnék haza Teheránba, hogy elkerüljék az esetleges tiltakozásokat a reptéren. Kedden pedig Irán szöuli nagykövetsége azt közölte, hogy Elnaz Rekabi október 18-án reggel felszállt Szöulból, hogy hazatérjen a csapat többi tagjával Iránba. Hozzátették, visszautasítanak minden hamis hírt és félretájékoztatást Elnaz Rekabival kapcsolatban.

 

Elnaz Rekabi a szöuli versenyen. (Fotó: Rhea Kang/International Federation of Sport Climbing/AFP)

Kedd kora délután egyébként Instagramon egy közleményben bejelentkezett Rekabi, ám nem biztos, hogy szabad akaratából vagy egyáltalán ő publikálta a szöveget. A posztban a sportoló elnézést kér azért, hogy többekben aggodalmat keltett, és hozzátette, jelenleg úton van Iránba a csapattal, az előzetesen egyeztetett menetrend szerint. Megemlítette azt is, hogy a hidzsáb véletlenül került le a fejéről.

Iránban több héttel ezelőtt tiltakozások kezdődtek Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nőt azért vették őrizetbe szeptember közepén, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Exit mobile version