nlc.hu
Trend

Meghalt egy fiatal nő Iránban, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vette

Meghalt egy fiatal nő Iránban, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vette

A 22 éves nő a rendőrség szerint szívrohamot kapott.

Azután, hogy szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette, elhunyt egy fiatal iráni nő, állítja a nagybátyja. 

Az állami televízió egy hírben megerősítette a 22 éves nő halálát, közlésük szerint a belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására. Az állami médiában az is elhangzott, hogy rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy “meggyőzzék és felvilágosítsák”.  Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az “erkölcstelen viselkedéssel” szemben. A fejkendő  elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiára feltett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei a hidzsábot nem viselő nőkkel kíméletlenül bántak, írja az MTI.

Teheránban sétál egy nő

Fotó: Getty Images

Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A szabályszegők nyilvános megrovásra, pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak. Évtizedekkel a forradalom után a vallási vezetők még mindig ragaszkodnak a törvény betartatásához, ennek ellenére sok nő szűk, combközépig érő kabátot és fején hátra tolt, élénk színű kendőt visel, hogy a hajából minél több látható legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top