nlc.hu
Trend

Eltűnt egy iráni falmászó, aki hidzsáb nélkül versenyzett

Eltűnt egy iráni falmászó, miután hidzsáb nélkül versenyzett Szöulban

Ugyan nemrég bejelentkezett Instagramon, de vannak, akik szerint nem önszántából posztolt.

Eltűnt és a barátai aggódnak Elnaz Rekabi iráni falmászó miatt, aki a nőknek kötelező fejkendő, a hidzsáb nélkül versenyzett Szöulban. A nagykövetség szerint hazatért a csapat többi tagjával, de barátai azt állítják, hogy vasárnap óta nem tudták felvenni vele a kapcsolatot. Egyes források szerint Elnaz Rekabi útlevelét és mobiltelefonját elkobozták, és két nappal a tervezett időpont előtt hagyta el a szállodát írja a 24.hu.

Az Iran Wire híroldal szerint a sportolót még Szöulban az iráni nagykövetségre vitték, hogy ellenőrzés alatt repülhessen haza. Az Iran Wire forrásai szerint Rekabit kedden, egy nappal a hivatalos hazautazás előtt vinnék haza Teheránba, hogy elkerüljék az esetleges tiltakozásokat a reptéren. Kedden pedig Irán szöuli nagykövetsége azt közölte, hogy Elnaz Rekabi október 18-án reggel felszállt Szöulból, hogy hazatérjen a csapat többi tagjával Iránba. Hozzátették, visszautasítanak minden hamis hírt és félretájékoztatást Elnaz Rekabival kapcsolatban.

 

Elnaz Rekabi a szöuli versenyen

Elnaz Rekabi a szöuli versenyen. (Fotó: Rhea Kang/International Federation of Sport Climbing/AFP)

Kedd kora délután egyébként Instagramon egy közleményben bejelentkezett Rekabi, ám nem biztos, hogy szabad akaratából vagy egyáltalán ő publikálta a szöveget. A posztban a sportoló elnézést kér azért, hogy többekben aggodalmat keltett, és hozzátette, jelenleg úton van Iránba a csapattal, az előzetesen egyeztetett menetrend szerint. Megemlítette azt is, hogy a hidzsáb véletlenül került le a fejéről.

Iránban több héttel ezelőtt tiltakozások kezdődtek Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nőt azért vették őrizetbe szeptember közepén, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top