Ennél jobban semmi nem bizonyítja, hogy Katalin hercegné Diana tökéletes utódja

nlc | 2022. December 26.
Diana hercegnő magasra tette a lécet, de azt gondoljuk, Katalinnak sikerült a nyomdokaiba lépnie.

December 2-án rendezték meg az Earthshot díjátadót, amin Katalin hercegné nem csupán egy komfortzónáján kívüli ragyogó zöld ruhájával keltett feltűnést – ami egyébként élénk színe ellenére is meglehetősen jól állt neki -, hanem azzal is, hogy Diana hercegnő smaragdból és gyémántból készült nyakláncát viselte. Ez volt Diana kedvenc ékszere, 1981 és 1997 között rendszeresen hordta, hol nyakláncként, hol fejdíszként – bár utóbbi állítólag egy véletlen műve volt, a szívek hercegnője megpróbálta az ékszert a nyakába csatolni, de elakadt a homlokán és végül úgy megtetszett neki, hogy ott hagyta.  

Diana tragikus halála óta az ékszert egyetlen családtag sem viselte, ezért is annyira különleges alkalom, hogy Katalin úgy döntött, ideje elővenni a fiókból. Persze a gesztus több volt, mint egyszerű PR-fogás, II. Erzsébet királynő halálával ugyanis Katalin megörökölte Dianától a walesi hercegné címet, így ennél jobban nem tudta volna kifejezni, mennyire nagy becsben tartja Vilmos herceg édesanyjának emlékét.

Nem ez volt azonban az első eset, hogy valamilyen formában tisztelgett Diana öröksége előtt, a következő képsorok bizonyítják, hogy mindig is tisztelettel adózott az egykori hercegnő előtt.  

diana-katalin-smaragd-nlc

A smaragdokkal kirakott ékszert Mária királynő kapta 1911-ben, ami aztán Erzsébet királynőre szállt, ő adta ajándékba Dianának a Károllyal kötött házasságuk után. Diana ezen a képen az 1985-ös afrikai látogatásukon látható, ahol a homlokán viselte a különleges darabot, 2022 decemberében pedig Katalin hercegné választotta szintén a nyakéket, bár ő rendeltetésszerűen a nyakába csatolva. (Fotó: Getty Images/Anwar Hussein, Karwai Tang)

diana-katalin-gyuru-nlc

Katalin kollekciójának vitathatatlanul a leghíresebb darabja az a zafír és gyémánt díszítésű eljegyzési gyűrű, amely korábban Diana hercegnőé volt. A gyűrűt egyébként maga Diana választotta még 1981-ben, és különleges jelentőséggel bírt a számára, így érthető, hogy Vilmosnak miért erre esett a választása a lánykérés során. (Fotó: Getty Images/PA Images, Chris Jackson)

diana-katalin-gyongy-fulbevalo-nlc

A patkódísz az alatta szorosan kapcsolódó marquise-csiszolású gyémántokkal igazi kuriózum még Diana kollekciójában is, a hercegnő számos alkalommal viselte, többek között például az 1996-os ausztráliai látogatása alkalmával. Katalint először a 2019-es BAFTA díjátadón fotózták vele, bár a gyöngyök méretét csökkentették, így egy fokkal diszkrétebb benyomást keltett, pont olyat, mint Katalin maga. (Fotó: Getty Images/Julian Parker, Max Mumby/Indigo)

diana-katalin-karkoto-nlc

A Nigel Milne által tervezett háromsoros gyöngykarkötő, amely egy kollekció része volt, fontos jelentőséggel bír: 1988-ban készült azzal a céllal, hogy eladásából pénzt gyűjtsenek egy jótékonysági szervezet számára. Diana az ékszert 1989-ben a Birthright bálon viselte, ám Katalin kezén is feltűnt már, például idén májusban, amikor Jamaicára látogattak Vilmossal. (Fotó: Getty Images/Princess Diana Archive, Pool/Samir Hussein)

diana-katalin-tiara-nlc

A Lover’s Knot tiara a törhetetlen szerelem szimbóluma, ami 19 függő gyöngyöt és egy sor gyémántot kapott, alapját tekintve pedig az arany és az ezüst ötvözete. II. Erzsébet az Anyakirálynőtől örökölte a diadémot, 1981-ben pedig Diananának adta. A tiara többször feltűnt már Katalin fején, például idén novemberben is, amikor sor került az első állami látogatásra III. Károly hivatalba lépése után. (Fotó: Getty Images/Anwar Hussein, Chris Jackson)

diana-katalin-zafir-fulbevalo-nlc

A szívek hercegnője rajongott a zafírért, ezt a dupla cseppet formázó fülbevalót például a szaúd-arábiai Fahd trónörökös ajándékozta neki, mikor hozzáment Károlyhoz. Az ékszer különlegessége, hogy egészen idén tavaszig, a királynő platinajubileumáig sosem lehetett Katalinon látni, a Trooping the Colour felvonuláson viselte először. (Fotó: Getty Images/Anwar Hussein, Max Mumby/Indigo)

diana-katalin-bross

Walesi hercegnővé váláskor debütált Katalin a tollakkal díszített brossal, melyet még Alexandra királynő kapott 1863-ban, aki szintén birtokolta a walesi hercegnői címet. A darab tehát családi örökség, női ágon kerül mindig az aktuális hercegnőhöz, így Diana, valamint Kamilla is viselte már, most pedig Katalinon van a sor, hogy a brossnak jelentést adjon. (Fotó: Getty Images/Anwar Hussein, Max Mumby/Indigo)

Exit mobile version