5 tipp, amivel megvédheted a hajad nyáron

R. V. | 2024. Augusztus 21.
Tudtad, hogy a nyáron az időjárás és a strandolás miatt sokkal jobban oda kell figyelned a hajadra? Így ne tedd tönkre a tincseidet, amíg tart a jó idő!

Azt már régóta tudjuk, hogy a fagyos téli időjárás nem kedvez a hajunknak, és olyankor extra szeretettel kell fordulni a loknijaink felé. De sajnos nyáron sem lazíthatunk: a kánikula és a párás levegő különösen fogékonnyá teszi a hajat a roncsolódásra. A tincseink szöszösödhetnek, elszíneződhetnek és károsodhatnak. Így hát nem elég a napsugárzástól védeni a őket, érdemes jobban odafigyelni a hajunk ápolására is. Mutatjuk, hogyan ne tedd tönkre a hajad a nyáron!

Ne hagyd ki a hidratálást 

A hidratálás esszenciális fontosságú ezekben a hónapokban: így védheted meg a kiszáradástól és a roncsolódástól a hajad. A nyári meleg ugyanis elvonhatja a tincsek természetes nedvességtartalmát, ezért a balzsamozásnak minden hajmosás után kötelező lépésnek kell lennie. 

Ha pedig különösen nagy szükséged van a hidratálásra, akkor szerezz be egy hajmaszkot. A hidratáló maszkokat heti egyszer érdemes bevetni a száraz és töredezett haj elkerülésének érdekében. Ezt is samponozás után vesd be. A hajtőtől a végekig vigyél fel belőle gazdagon, majd 3-5 percig (extra száraz haj esetén 10-15 percig) hagyd hatni, végül alaposan mosd le. A hajmaszkok erősítik és hidratálják a hajat, ezért jó ötlet beépíteni a hajápolási rutinodba.

Ne moss hajat minden nap

Nagyon csábító minden napsütésben eltöltött nap után hajat mosni, de a szakértők szerint nem a legjobb taktika. A napi tisztítás ugyanis megfosztja a frizurát a természetes olajoktól, ezáltal pedig teljesen kiszárítja azt. Ennek pedig szinte azonnali következményei lesznek a töredezett hajvégek. Ezért nyáron a legsűrűbb hajmosás is kétnaponta történjen.

Használj napvédő termékeket

Igen, az UV-fények a loknikat és a fejbőrödet is károsíthatják. Ha utóbbi megég, a napmérgezés tüneteit produkálhatod, mint a fejfájás vagy a hányinger. Ezért szerezz be fejbőrre való fényvédőt, esetleg egy cuki kalapot vagy hajkendőt, amivel védheted magad.

Egy kendővel is védheted a hajad a strandon, ahogy Allie tette a Szerelmünk lapjaiban. (Fotó: RTL Sajtóklub)

A napozás utáni sampon szintén egy csodás találmány, ami általában UV-szűrőket tartalmaz, melyek elősegítik a napsugárzásnak kitett hajszálak újra nedvesítését. A különböző, frizurára fújható fényvédő spray-k szintén olyan dolgok, aminek bérelt helye kell legyen a neszesszeredben.

Védd a hajad úszás előtt

A sós tenger és a klóros medencevíz egyaránt rossz hatással lehetnek a hajadra (előbbi szárít, utóbbi elszínez), bárhová mész is strandolni tehát, csobbanás előtt védd meg a fürtjeidet. Erre jól alkalmazható módszer, hogy hideg, friss vízzel benedvesíted a hajad úszás előtt. Ez a megoldás azért működik, mert így a tincsek kevesebb klóros vagy sós vizet szívnak fel.

Közvetlenül pancsolás után ismét jöhet egy gyors zuhanyzás, ez ugyanis újra nedvességgel tölti fel a hajad. Emellett egy kondicionáló spray is jól jöhet (ennek házi változata a saját balzsamod és friss víz keveréke a fújós palackban), ugyanis segít a károsodás megelőzésében. 

Fektess be egy selyem párnahuzatba

A szöszösödés elkerülésének érdekében (ami a párás időjárás miatt egyre gyakoribb probléma) a szakértők selyem (vagy olcsóbb változata, a szatén) párnahuzat használatát javasolják. Ezek az anyagok ugyanis kevesebb nedvességet szívnak fel, mint társaik, ezért nem válik dehidratálttá a frizurád. Ráadásul a bőrödnek is jót tesz: a ráncok és a pattanások ellen is felveszi a harcot!

via

Exit mobile version