Nem minden parfüm, ami annak tűnik

M. N. | 2024. Október 06.
A parfüm valójában csak az egyik az öt illattípus közül, melyeket az esetek többségében parfümnek szoktunk nevezni. Ismerd meg a különbségeket!

Bár a kis üvegcsékben kapható illatszereket a leggyakrabban parfümként emlegetjük, ezek közül korántsem mindegyik nevezhető valójában is parfümnek. És itt most nem a hamisítványokra gondolunk. Még a legnevesebb márkák minőségi illatszereinek intenzitásában és tartósságában is tapasztalhatunk különbségeket. Mégpedig azért mert ezek közül sem mindegyik konkrétan parfüm. Valójában ugyanis öt különböző illattípust különböztetünk meg, melyek az illatszerek csomagolásán, üvegén is fel vannak tüntetve. Vásárláskor tehát érdemes ezeket is figyelni és ez alapján is dönteni. 

A parfüm erősségét a benne található az illatolajok koncentrációja határozza meg. Általában minél magasabb az olajkoncentráció, annál hosszabban érezhető az illat. 

Parfüm (Perfume)

A parfümök 20-30%-os olajkoncentrációval rendelkeznek, ezek adják a legintenzívebb illatot és ezek a legtartósabbak is, legalább 6-8, de akár 12 órán át is érezhetők. Jellemzően ezek az illatszerek a legdrágábbak.

Eau de Parfum (EDP)

Az Eau de Parfum olajkoncentrációja 15-20% közötti és 4-5 órán át marad tartós. Ár/érték arányban talán a legmegbízhatóbb illattípus, mivel általában valamivel kedvezőbb árú, mint a parfüm, azonban közelítőleg olyan intenzív és tartós.

Illusztráció: Getty Images

Eau de Toilette (EDT) 

Az Eau de Toilette alkoholtartalma magasabb, mint a parfümöké, az illatkoncentrációja viszont alacsonyabb, 5% és 15% közötti és 2-3 órás tartósságot várhatunk tőle. Az egyik legnépszerűbb illatszer-típus, mely olcsóbb árkategóriát képvisel, mint a parfüm, illetve az Eau de Parfum.

Eau de Cologne (EDC)

Az Eau de Cologne  alkohol-, valamint illatkoncentrációja is sokkal alacsonyabb, mint az előző illattípusoké, körülbelül 2-4%. A tartóssága legfeljebb 2 óra, és rendszerint jóval olcsóbb is, mint a fentiek.  

Eau Fraiche

Az Eau Fraiche – vagyis friss víz – alkoholtartalma és illatkoncentrációja is kifejezetten alacsony, mindössze 1-3%, ennek megfelelően diszkrét az illata és csupán 1-2 órán át tartós. Az ára viszont  igen kedvező. Érzékeny bőrűek számára ideális választás lehet.

via 1, 2

Exit mobile version