nlc.hu
Trend

Parfümválasztás évszakváltás idején

Miért vágyunk ősszel más illatokra? Parfümválasztás évszakváltás idején

Ha furcsának érzed a nyári kedvenc parfümödet, az nem a véletlen műve.

Ősz kezdetén természetes, hogy a szekrényben helyet adunk a melegebb ruháknak, előkerülnek a félcipők és bokacsizmák. Ám nemcsak öltözködésünket igazítjuk az új évszakhoz, az illatok terén is megváltozik, mit érzünk komfortosnak. Ezért van az, hogy a pár hete még imádott parfümöt súlytalanná válik, érzéseink olyanok lesznek iránta, mint mikor múlik a szerelem; tudjuk, milyen jó volt, de már nem érezzük a vonzódást.

Ambivalens érzések

Az ősz az átmenet időszaka, nemcsak az időjárásban, érzéseinkben is megfigyelhetjük a változást. Még itt a nyár emléke, a vágy, hogy minden percét kiélvezzük a napsütésnek, de örömmel szemléljük az ősz érett szépségét, a színek gazdagságát és érthető, ha meg akarunk mártózni mélységükben. Ez tükröződik abban is, mit érzünk számunkra hívogató illatnak. Bár nem szentírás, hogy mindenkinél így változnak az igények, ám általánosságban elmondható, nyáron jobban kedveljük a friss, vizes jegyeket, a könnyed citrusos és üde virágos illatokat, a gyümölcsök friss, roppanós jellegét.

A hűvös idő beálltával azonban úgy érezhetjük, nem ölelnek körbe úgy, ahogyan azt szeretnénk. A tiszta, a legjobb értelemben vett könnyed illatok helyett az összetettebb parfümök kerülnek előtérbe, amelyekben ott találjuk a mirha, pézsma, borostyán, az oud, a fenyő, a pacsuli, vagy a szantálfa jegyeket, tehát az orientális és fás jegyeket. Sokkal jobban vonzódunk az édesebb illatokhoz, ilyenkor köszönt be csak igazán a vanília korszaka.

Ne feledjük, az illatok érzékelése egyedi és nagyon szubjektív, mindenki egy picit másként érzi ugyanazokat az illatokat, másként hatnak a bőrön, hisz eltérően keverednek saját illatunkkal, ezért ha tehetjük, mindig teszteljük őket magunkon, talán nem is gondolnánk, mit érzünk majd tökéletesnek magunkon.

lány száraz virágok közt

Illusztráció: Getty Images

Egy parfüm akkor lesz tökéletes, ha szemernyi kétségünk sincs afelől, hogy passzol hangulatunkhoz, érzésünkhöz, kapcsolódik a lelkünkhöz. Nem véletlenül használnak olyan hangzatos kifejezéseket, mint megszólítja a lelkünket, mert végsősoron tényleg erről van szó. Ahogy pedig megyünk haladunk a tél felé, a lelkünknek is másra van szüksége mint a nyári forróságban, kár ezt szem elől téveszteni.

Ne csak finom, tartós is legyen a parfüm illata

Az őszi-téli hónapokban bőrünk szárazabbá válik, ami kihat arra is, mennyire érezzük tartósnak parfümünk illatát. A száraz bőrről hamarabb elillannak az illatanyagok, már csak emiatt is érdemes használni a testápolót nap mint nap. A parfüm szempontjából azonban jobbak az illatmentes változatok, hogy az illatanyagok ne keveredjenek, és bőrápolás után érdemes várni egy pár percet, mielőtt magunkra fújjuk a parfümöt, hogy megfelelően beszívódjon bőrünkbe a testápoló.

Ettől függetlenül azonban a parfümválasztással is növelhetjük az illat intenzitását: magasabb koncentrációban tartalmazza az illatjegyeket az eau de parfum mint az eau de toilette, illetve az egyes illatok intense változatai is erőteljesebben hatnak, ezért őszre és télre jó választások lehetnek – persze némi eltérés lehet az illatanyagok összetételében is ugyanazon parfüm EdP, EdT és Intense válozata esetén, ezért egy próba erejéig mindenképp érdemes felkeresni a legközelebbi parfümériát.

Őszi-téli parfümök, amik kedvedre valók lehetnek

Megnézem
Összes kép (7)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top