Miért tűnik el a szemöldökünk a korral? Itt a bőrgyógyász válasza

Sz.Cs. | 2024. Október 18.
Természetes, hogy a testünk az idő előrehaladtával változik. Változik a hajunk színe, a bőrünk textúrája, a szemhéjunk és a szemöldökünk pedig elvékonyodhat, utóbbi pedig olykor el is tűnhet.

Az önbizalom kérdése mindenki számára egy elég ingoványos terep, hiszen mindegyikünknek akadnak olyan testrészei, amivel, nem vagyunk megbékélve. Ahogy telnek az évek, talán azt a legnehezebb elfogadni, hogy mindig lesznek olyan változások, amik ellen nem tehetünk semmit, hiszen – ahogy azt mondani szokták –, a természet így alkotott meg minket. (Ennek ellenére fontos hangsúlyozni, hogy éppen ezek a változások és sajátosságok teszik egyedivé az embert és emlékeztet minket arra, hogy mennyi mindent is éltünk át.) Ilyen például a hajunk őszülése, a szemhéjunk elvékonyodása és a szemöldökünk eltűnése. Igen, az utóbbin még én is felhúztam a sajátomat, azonban a szakértők szerint az életkor előrehaladtával valóban el tud tűnni a szemöldökünk. 

Valóban eltűnhet a szemöldökünk? És ha igen, miért? 

A szakértők szerint ebben számos tényező közrejátszhat, köztük az életkorunk, a genetikánk, az életmódunk és az egészségügyi állapotunk. Dr. Claire Wolinsky bőrgyógyász szerint a hormonszint csökkenése – nőknél és férfiaknál egyaránt – igen nagy szerepet játszik abban, ha a szemöldök elvékonyodik. 

Az életkor előrehaladtával mind a tesztoszteron -, mind az ösztrogénszint csökken, ez pedig hatással van a haj növekedési ciklusára és a szőrtüszőkre. A szőrtüsző elvékonyodik, néha pedig teljesen leállíthatja termelését

– összegezte a HuffPostnak. Natalie Dresher sminkmester hozzátette, miszerint az életmódbeli szokások is nagyban hozzájárulhatnak a problémához. A kiváltó okok közé sorolható az is, hogy az elmúlt évek során mennyi időt töltöttünk a szemöldökünk szedésével. 

„Gyakran hallom azt a mondatot, hogy »fiatal koromban túl sokat tépkedtem a szemöldökömet« ez egy hatalmas tényező” – mesélte. A szakemberek szerint a szemöldök elvékonyodása már a 30-as, 40-es vagy az 50-es éveinkben is elkezdődhet, utána pedig egyre észrevehetőbbé válik. Érdekes, hogy míg a nők esetében aggodalomra adhat okot, hogy eltűnik az “arcunk kerete”, addig a férfiak éppen az ellenkezőjét tapasztalják meg. 

Így változhat az évek során a szemöldökünk (Fotó: Pexels)

„Előfordulhat, hogy azoknak az uraknak, akik soha nem ápolták, nem gyantázták, vagy szedték ki csipesszel a szemöldöküket, idősebb korukban hosszú és vastagabb szemöldökük lesz” –mondta a bőrgyógyász. 

Néhány esetben komolyabb problémát is jelezhet 

Az idő előrehaladtával természetes, hogy mindegyikünknek elvékonyodik a szemöldöke, azonban a hirtelen, de annál drasztikusabb változás esetén érdemes orvoshoz fordulni, mivel komolyabb problémát is jelezhet. 

„Az egyik fő ok a pajzsmirigy-alulműködés is lehet. Ez egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elég pajzsmirigyhormont. A problémák közé tartozhat még a táplálkozási hiányosság, az alopecia, az ekcéma vagy a súlyos bőrgyulladás” – összegezte Dr. Michelle Henry bőrgyógyász és Dr. Janiene Luke klinikai professzor. A szakemberek szerint fontos meggyőződnünk arról, hogy a D-vitamin és a pajzsmirigyhormon-szintünk a megfelelő határértéken belül van. 

Exit mobile version