nlc.hu
Család

Milyenek apukád fogai? Aggódnod kéne?

5 dolog, amit szinte biztosan apánktól örököltünk

Biológiaórán megtanultuk, hogy a DNS-készletünk egyik felét anyánktól, másik felét apánktól kapjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden szülő azonos mennyiségű genetikai jellemzőt ad át gyermekének.

A gyerekek 60%-kal nagyobb valószínűséggel örökölhetnek apjuktól olyan tulajdonságot, ami külsőleg meg is jelenik, egyszerűen azért, mert a természet jobban preferálja ezeket a géneket. Összeszedtünk most 5 meglepő dolgot, amiért férfi szülőnk a felelős.

1. Magasság

Magasságunkat legalább 700 genetikai variáció határozza meg, amiket szüleinktől öröklünk. Ha mindketten 180 cm felettiek, elég biztos, hogy legalább ilyen magasak leszünk felnőtt korunkra. A kutatások viszont azt mutatják, hogy inkább az apa génjei felelősek a növekedésért és predesztinálják a méreteinket. Persze sokat számít az életmód és az egészséges étkezés is, ami szintén befolyásolhatja ezeket.

2. Fogak

Ha az apa fogai rosszak, valószínű, hogy gyermeke is rendszeresen látogatja majd meg fogorvosát. Még akkor is, ha anya legendásan jó fogakkal rendelkezik. A fogak szabályossága, szuvasodása, mind olyan tényezők, amikért inkább az apai géneket okolhatjuk.

A fogak egészsége

Fotó: Getty Images

3. A gyermek neme

Az újszülött neméért 100%-ban az apa a felelős, amit az X és Y kromoszómák, közismert nevükön nemi kromoszómák határoznak meg. A lányok X, míg a fiúk Y kromoszómát kapnak édesapjuktól. Anya csak X kromoszómával rendelkezik, így teljes mértékben apa a döntő a nemet illetően.

4. Gödröcskék

Sokan szépnek és vonzónak találják a gödröcskéket az arcon. A kutatók azonban úgy sejtik, ezt az arcizmok megrövidülése okozhatja, ami egy genetikai sajátosság. Azt feltételezik, hogy ez tipikusan egy olyan dominánsan öröklődő tulajdonság, amit leggyakrabban apáinktól kapunk.

5. Tüsszentés

Biztos tanácsolták már neked is, hogy nézz a napba, vagy erős fénybe, ha tüsszenteni szeretnél. Nos, igazából erre nem mindenki képes. ACHOO-szindrómának, vagyis fotikus tüsszentési reflexnek nevezik. Ez szintén egy olyan öröklődő dolog, ami nagyobb valószínűséggel érkezik az apai génekkel.

 

Forrás: via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top