nlc.hu
Baba

Mi az, amit az anyától, és mi az, amit az apától örökölnek a gyerekek

Én gyerekem, te gyereked – mit örökölnek a babák az anyukájuktól és mit az apukájuktól?

Amikor világra jön egy kisbaba, a családtagok és a barátok már-már egymásra licitálva sorolják, kivel látnak benne hasonlóságot. Bizonyos dolgok kapcsán viszont teljesen felesleges találgatni, mert a természet jó előre eldöntötte, hogy csak az anyától vagy csak az apától örökölhetik a gyerekek.

Többek között ezért is igaz, hogy a genetika számtalan csodát rejt magában: a szakemberek ma már szerencsére rendkívül fejlett kutatási módszerekkel dolgoznak, így azt is kiderítették, hogy mi az, ami női ágon öröklődik, és mi az, amit csak a férfiak adhatnak tovább az utódjaiknak.

gravida öröklés

Ajándék anyától

Téged is büszkeséggel tölt el, ha a gyermekedben viszontlátod saját magadat vagy valamelyik felmenődet, főleg akkor, ha pozitív tulajdonságot vagy külső vonást fedezel fel benne? Nagyon helyes! Ezek mellett persze adódhatnak olyan dolgok is, amiket jobban szeretnéd, ha nem örökölné egyik leszármazottad sem, ám ezt nem te döntöd el, hanem a genetika. Mutatjuk, melyek azok a szerencsés és kevésbé jó dolgok, amiket szinte biztos, hogy az anyukájuktól örökölnek a gyerekek.  

Balkezesség

Cseppet sem számít ritka jelenségnek a balkezesség, az öröklődése viszont igen fondorlatos módon történik. Ha az apuka balkezes, viszonylag kicsi az esély arra, hogy a baba is az lesz, ám ha az anyukának dominánsabb a bal keze, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz ez igaz a gyerekre is. Ha az a különös helyzet áll elő, hogy mindkét szülő balkezes, már-már törvényszerű, hogy a babájuk is az lesz.

Vércukorszint

A cukorbetegség egyike az örökletes egészségi problémáknak. Ha az édesanya érintett az 1-es típusú, azaz veleszületett cukorbetegségben, nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz a születendő gyermeknél, mintha az apuka lenne cukorbeteg. A II-es típusú cukorbetegséggel már más a helyzet: az inkább fiatal felnőttkorban alakul ki és többnyire az életmóddal függ össze, nem pedig a génekkel – igaz, a hajlamot ebben az esetben is hozhatják felmenőiktől a betegek. 

Alvási szokások

Nem sokan tudják, pedig igaz, hogy az alvási mintázat is a géneken múlik: a kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy ezen a téren is erőteljesebben érvényesülnek az anya jellegzetességei, vagyis nagyobb eséllyel örökli tőle az alvásigényét és az alvásminőségét a kicsi. Ez nem túl jó hír azoknak a nőknek, akiknek nehezebben jön álom a szemükre esténként, vagy nyugtalanul töltik az éjszakát, az azonban mindenképpen örvendetes, hogy a tudósoknak köszönhetően már ezt is tudjuk.

Az öregedés folyamata

Ennek a ténynek ismeretében új értelmet nyer az a mondás, hogy „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!” Sokan nem is hinnék, pedig igaz, hogy az öregedés fizikai jeleinek kialakulása szorosan összefügg azzal, hogyan idősödnek a család nőtagjai anyai ágon. A szarkalábak, a nevetőráncok, a bőr és a haj állagának változása nagyobb valószínűséggel az édesanyáéval fog megegyezni. Persze mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez önmagában nem perdöntő: a fiatalos külső megőrzéséhez akkor is elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem, a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás, ha az illető jó géneket hozott anyai oldalról.

Személyiség

Minden ember temperamentuma összetett, hiszen számos tulajdonságot hoz magával az édesanyjától és az édesapjától, bizonyos dolgok kialakulására pedig a környezet van nagyobb hatással. A szakemberek szerint azonban elmondható, hogy mindannyiunk alaptermészete az anyukánkéra hasonlít legjobban, még akkor is, ha nem teljes mértékben egyezik meg vele. Aggodalomra akkor sincs ok, ha ez nem tűnik túl biztatónak, hiszen példamutatással rendkívül jól formálhatók a gyerekek, főleg akkor, ha kicsi koruktól kezdve, következetesen tanítjuk meg nekik például az indulatkezelést vagy az asszertív kommunikációt.

gravida öröklés

Útravaló apától

A gyermek neme

A tudósok mára egybehangzóan megállapították, hogy az anya génjeiről tévedés azt gondolni, hogy befolyásolják a születendő gyermek nemét, ugyanis az anyai XX kromoszómák csakis egy újabb kislány életre hívásához biztosítanak alapot, míg a férfi XY kromoszómáiból bármilyen nemű utód fejlődésnek indulhat, miután az azokat hordozó spermium találkozott a megtermékenyítésre váró petesejttel.   

Testmagasság

Sokáig úgy gondolták, hogy a gyerekek testmagassága a szülők méreteinek átlagából könnyen kiszámítható, ez azonban nem teljesen helytálló. Az állítást mostanra sem cáfolta meg senki, időközben azonban fény derült arra, hogy az apuka magassága többet nyom a latban, mint az édesanyáé. 

A fogak állapota

Meglepő, de ezen a téren is dominánsabbnak bizonyulnak az édesapától örökölt gének: nemcsak az dőlhet el az apától kapott családi örökségnek köszönhetően, hogy mennyire lesznek ellenállók vagy romlékonyak a fogak, hanem az is, hogy milyen nagyra nőnek és milyen lesz a gyerek állkapcsának vonala.

Szemszín

A szemszín kialakulása nem kizárólag az apa génjein múlik, az azonban biztos, hogy többet nyomnak a latban az anyai örökségnél. Különösen igaz ez akkor, ha az édesapának sötétebb színű szeme van, mint az édesanyának az ugyanis garantáltan felülírja a világosabb árnyalatokat.

Szívzűrök

Ismertek olyan, a szívinfarktus rizikóját növelő gének, amelyeket csak az apák adhatnak tovább a gyerekeiknek. Ha ezt továbbadják, akár 50 százalékkal is emelkedhet az infarktus kialakulásának kockázata – éppen ezért, ha a családfő szívbetegséggel küzdött, netán szívinfarktuson is átesett, a gyerekeknek már kisebb koruktól kezdve érdemes fokozottan ügyelni az egészséges életmódra és később komolyan venni a rendszeres szürővizsgálatokat!

Fotó: Getty Images

 

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top