Kastradina, manestra, pritula – kóstold meg Horvátországot

Gellért Tünde | 2015. Június 20.
Ha a horvát konyhaművészetet egyetlen szóval kellene jellemezni, a multikulturális jelzőt tudnánk választani. Ennek természetesen történelmi okai vannak: az évszázadok során görög, magyar, török, olasz, szerb és bosnyák hatások érvényesültek. A nyaralók többsége főleg a tengerpartot látogatja, ahol a mediterrán ételek a meghatározóak.

1. Halételek és a tenger gyümölcsei

A friss tengeri halak (makréla, sügér, szardínia, szardella) grillezett, főtt vagy pácolt változatai bármelyik étteremben megtalálhatók, de választhatunk rákfélét, tintahalat vagy polipot is éppen úgy, mint a kagylók elképesztő választékát (az ínyencek az osztrigát is kipróbálhatják). Cápaféléket is felszolgálnak, de ha jobban szeretjük a kisebb, ízletes halakat, érdemes megkóstolni a giricét, ezt a nagyon apró halfajtát, amit megsütnek és citrommal tálalnak.

2. Sonka, sajt és olajbogyó

Kiváló minőségű sonkát találunk Horvátország bármely területén (az isztriait igazi különlegességként emlegetik), számos sajt közül választhatunk, különösen a Pagból és a Dubrovnikból származó száraz juhsajtok a közkedveltek. A  sózott fekete és zöld olajbogyó, kapribogyó és ecetes hagyma pedig kiválóan emeli vagy egészíti ki az egyes ízeket.

3. Levesek

Ne lepődjünk meg azon, ha nem találunk Horvátországban akkora leveskínálatot, mint itthon. Bár nincs akkora hagyománya, mint nálunk, ezen a területen is találunk azért megkóstolásra érdemes specialitásokat. Ilyen például az isztriai tradicionális borleves, a manestra, ami talán az olasz minestronéhoz áll a legközelebb (babbal és pirított tésztával készül), a parázson, agyagedényben főtt halleves, a brodet, és a dalmát citromleves.

Az isztriai manestra

4. Húsételek és köretek

A csevapcsicsán kívül (aminek szerb eredete lassan a feledés ködébe vész) számos nagyon finom húsételt kínál a horvát konyhaművészet. Horvátországban különösen nagy hagyománya van a bárány elkészítésének. A roston sült változat, a janjenita, és a szárított bárányhús, a kastradina talán a legnépszerűbb, de szeretik a nyúlból, szarvasból, marhából és sertésből készült különféle ragukat is. Enyhén párolt zöldség dukál a sültekhez, gyakran használják a konyhakerti és vadon termő zöldségek keverékét fűszeres olívaolajjal és ecettel. Szívesen szolgálnak fel köretként gnocchit (kukoricalisztből készült galuskát) és puliszkát is, valamint ajvart (püré paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából). Aki könnyebb, kímélőbb fogásokat szeretne megkóstolni, választhat szőlőlevélbe töltött darált húst vagy tésztaételeket is.

5. Édességek, desszertek

Olasz testvéréhez hasonlóan tökélyre fejlesztették az idők folyamán a horvát fagylaltot is, amit számtalan változatban kaphatunk bármelyik nyaralóhelyen. Étteremben rendelhetünk palacsintát, a pékségekben kaphatunk bureket (török eredetű, vékony rétestésztarétegekből készített töltött vagy töltelék nélküli pite édes vagy sós változatban) és struklit (a magyar réteshez hasonló, sajttal vagy almával töltött sütemény). Arra is van lehetőség, hogy belekóstoljunk a pritulába (mazsolás, likőrös kelt tésztából készült különlegesség, amit forró olajban sütnek ki) vagy megízlelhessük a rozsotát (tojásból, mézből és karamellből készült édesség).

6. Különleges gyümölcsök, mediterrán ízek

Horvátországban érdemes megkóstolni a finom és gazdag szőlőkínálat mellett a barna és a kék fügét, a szentjánoskenyeret, valamint a friss és  vitamindús mediterrán gyümölcsök (citrom, kivi, mandarin, narancs) széles választékát.

7. Gyerekmenü

Bár nagy hangsúlyt fektetnek Horvátországban a gyermekbarát szálláshelyek és strandok kialakítására és üzemeltetésére, érdekes módon az éttermek csak ritka kivételként kínálnak gyerekmenüt vagy biztosítanak etetőszéket. Erre érdemes már itthon felkészülni (ülésmagasítót betenni a csomagtartóba). Azonban nem kell kétségbeesni sem, mivel a legtöbb étteremben, vendéglőben rendelhetünk a kicsiknek pizzát, palacsintát, tésztaételeket. A csevapcsicsát sokan megkedvelik, és van, aki a giricét is megkóstolja, sőt meg is szereti.

8. Italok – nemcsak ínyenceknek

Errefelé sokan fogyasztják a török kávét, de nagy népszerűségnek örvend a friss tejszínhabbal készült kava sa slagom is. Igazi különlegesség a prošek, a maraschino és a vlahov (édes likőrök) vagy a madeirai borfajta, a malvazija Dubrovnikból. A kiváló isztriai borok közé tartozik (a teljesség igénye nélkül), ezért érdemes megkóstolni a Malvazija Buje, a Cabernet Porec, a sauvignon és a merlot fajtákat, a habzóborok közül pedig a Bakarska Vodicát.

Exit mobile version