A nyugodt pihenés paradicsoma – 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

Gellért Tünde | 2015. Június 28.
Bár kétségkívül kevésbé felkapott, mint Horvátország, és épp csak akkora, mint Észak-Írország, az utóbbi 10 évben turisztikai szempontból Európában Montenegró (Crna Gora) fejlődött a legjobban és a leglátványosabban. Bár elsősorban nem a zajos szórakozás, hanem a csendes, pihentető üdülés színtere, számos okból választják nyaralásra ezt a különleges kis országot – akár kisgyermekes családok is.

1. Montenegró, a tengerparti strandok paradicsoma

293 km hosszú partszakaszt, 117 strandot találhatunk (kavicsos vagy homokos változatban) Európa legfiatalabb államában (2006-ban jött létre). Az Adria valószínűtlenül nyugodt türkizkék vizében gyönyörködhetünk, csendes öblökben pihenhetünk, ahol a víz a többnyire fokozatosan mélyül, ugyanakkor a tenger legmélyebb pontját is (1280 méter) éppen itt, Montenegró partjai előtt találjuk.

2. Mediterrán éghajlat, szubtrópusi növényzet

Az évi 240 napsütéses nap kellő garanciát nyújt arra, hogy akár nyaralásunk teljes idejében élvezhessük a napozást és a fürdést (a tengervíz akár 27 fokra is felmelegszik). A tengerparton tízféle pálmát, pínea- és olívaligeteket találunk, de láthatunk libanoni cédrust, kaméliát és mimózát is az eukaliptusz és a bougainvillea mellett.

3. Égbetörő hegycsúcsok, öblökkel tagolt partvidék

A gyönyörű természeti környezet nemcsak a strandolók, hanem a túrázók számára is nyújt lehetőségeket. Az ország legmagasabb hegycsúcsa a 2522 méter magas Bobotov Kuk, és itt találjuk Európa legmélyebb kanyonját (a Tara-folyó vájta ki), valamint a Balkán legnagyobb tavát (Shkodrai-tó) is. Montenegró legnagyobb öble a Kotori-öböl, amely a kontinens legdélebben fekvő fjordja két festői szigettel, ezek: a Szent György és a Szirti Madonna szigete.

4. Különleges ínyencfalatok és kiváló borok

A hideg sajtolással készült legjobb minőségű és egyben legegészségesebb olívaolaj az alapja az itteni konyhaművészetnek, ami éppúgy felsorakoztatja a Balkán legnépszerűbb ételeit, mint a szomszédos országok: kaphatunk itt háromféle darált húsból készült cevap-ot vagy kecskehúsos káposztát, roston sült szűzpecsenyét és rablóhúst, roston sült májat, hallevest, njegusi sonkát és kajmakot, érdemes kipróbálni a számtalan töltelékkel készülő bureket, de ne mulasszuk el mellé a joghurtot! 

5. Montenegróban nyaralni lassan már olcsóbb, mint lemenni a Balcsira

Kedves ismerőseim társasága (több család együtt – vannak vagy negyvenen) idén nem Horvátországba, hanem Montenegróba készül, mert a gyönyörű tájak mellett többen az ottani árakat engedhetik meg maguknak. Érdemes tehát elgondolkodni azon, mennyire éri meg a felkapottabb helyeken nyaralni a Balkánon, ha ilyen természeti szépségeket láthatunk, és ilyen tiszta vizű öblökben és tavakban fürödhetünk.

6. Érdekes látnivalók, változatos programok

2000 éves, máig termő olajfa, eldugott, hangulatos kis templomok, kolostorok, festői szigetek, ódon várak és óvárosok várják a látogatókat, akik gyakran vízi úton érkeznek a különleges helyszínekre. Részt vehetünk vadvízi evezésen hegyi folyón vagy a Tara-folyó mély kanyonjában (időseknek is ajánlják az alsó korhatár pedig mindössze 5 év), kirándulhatunk Dubrovnikba vagy Albániába, merülhetünk a kristálytiszta vizű öblökben vagy akár a Kék-barlangban, sőt ellátogathatunk a középkori fallal körülvett városkába, Sveti Stefanba is, ahol a hatvanas években Sophia Loren és Carlo Ponti romantikázott.

7. Megközelítés, utazás

Szegedhez a legközelebbi tengerpart a montenegrói, Belgrádtól mindössze 45 kilométerre van. Érkezhetünk repülőgéppel, autóval, autóbusszal vagy vonattal. A határátlépéshez elegendő az érvényes személyi igazolványunk (felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt).

Exit mobile version