Utazás

Olcsó tengerparti nyaralás: ide utazz Tunézia és Egyiptom kiesése után!

A múzeumrobbantás után Tunézia is feliratkozott Egyiptom mellé a "kétszer is gondold meg, mielőtt repjegyet veszel oda" országok listájára. Melyik ország tengerpartját válassza a magyar turista, ha maximum százezer forintja van a vakációra?

A nyári tengerparti pihenést háziorvossal kellene receptre felíratni minden magyarnak, csakhogy az árak egyre kevésbé igazodnak a hazai pénztárcák tűréshatárához. Ráadásul a márciusi múzeumi robbantás után Tunézia is feliratkozott Egyiptom mellé a kockázatosabb országok listájára*, márpedig ez a két ország kifejezetten kedvelt a magyar nyaralók körében. Egyre szűkül tehát az a kör, ahol olcsón lehet élvezni a tengerparti napsütést anélkül, hogy kitennénk magunkat a helyi politikai eseményeknek, de elkeseredésre nincs ok. Fél tucat utazási iroda választékát átnézve arra jutottam, hogy a tengerpart ugyan elérhető, de mindenképp kompromisszumokat kell kötni érte. A keresésemnek volt néhány feltétele: csak a 8 nap/7 éjszakás ajánlatok játszottak, csak azok jöhettek szóba, amiknél a szállás és az utazási költség kihozhatók nagyjából százezer forintnyi összegből, valamint a követhetetlenül változó last minute ajánlatokat és az utószezont is kivettem a szórásból. Melyik tengerpart vár minket, ha ki kell jönnünk százezerből?

Olcsó tengerparti nyaralás: ide utazz Tunézia és Egyiptom kiesése után
Ghajn Tuffieha Öböl, Málta

Felejtsd el a főszezont!

Lehet ám jót nyaralni százezerből a tengernél, de van néhány kifejezés, amit ilyenkor törölni kell a szótárunkból. Az all inclusive és félpanzió szavak mellett ide tartozik a főszezon is. Nem állítom, hogy egy jól elkapott last minute-tel nem tudsz százból július közepén elmenni olaszba, de valljuk be, nem olyan jók az esélyeid. Viszont ha hajlandó vagy május második felében, netán júniusban útnak indulni, feltárul előtted a világ. Sajnos akadnak országok (Portugália, Spanyolország, Franciaország…), amelyek ilyen költségvetés mellett egyáltalán nem jöhetnek szóba, de koncentráljunk inkább a pozitívumokra: ha egy kicsit megerőlteted magad, akkor vár rád a török, a görög, a horvát, a bolgár, a máltai, az olasz és a montenegrói tengerpart.

Kompromisszumok az olcsó nyaralásért

Minél több kompromisszumot vállalunk, annál szélesebb az elérhető nyaralóhelyek köre. A repülőjegyek például Bulgáriába nyáron indokolatlanul drágák, de ha hajlandóak vagyunk rávenni magunkat egy 14 órás autóútra, a Napospart olcsó árai kárpótolnak minket. Sokat nyerhetünk azon is, ha az önellátást és a magunkra főzést választjuk, és apartmant veszünk ki a hotelszoba helyett, de május végén, június elején még reggelit biztosító hotelek és repülőgépes utazások is bőven találhatók a kínálatban.

Olcsó tengerparti nyaralás: ide utazz Tunézia és Egyiptom kiesése után
Kotor, Montenegro

Ha ragaszkodsz a repülőhöz

Bő fél tucat utazási iroda választékának átnyálazása után az egyik legfullosabb ajánlatnak egy május végi máltai utazás bizonyult, ahol háromcsillagos hotel (önellátással) várja a szerencséseket, valamint a repülőjegy és az illeték is az árban foglaltatik durván százezerért. Hasonló kaliber – alig néhány ezressel olcsóbb – egy törökországi, alanyai háromcsillagos hotel is repülőjegyestül, és itt bónuszként még a reggeli is benne foglaltatik. Az egyetlen szépséghiba a május közepi indulás.

Még ilyen kompromisszumot sem kell kötni azoknak, akik Észak-Ciprusra vágynak. Háromcsillagos hotel reggelivel és a repjegy illetékkel összejöhet 95 000 forintból június elején is. Egy repülős nyaralás már nyolcvanezer körül is elképzelhető például Zakintosra, ám igaz, hogy cserébe be kell érnünk hotel helyett apartmanházzal és teljes önellátással. Korfu is ebbe a körbe tartozik, ahol némi kereséssel Messonghiban egy önellátós apartman 65 000-ből már összehozható június elején, és ebben már benne van a repülőjegy és az illeték költsége is.

A legolcsóbb úti célok

Ha a legfontosabb szempont, hogy olcsón vakációzzunk, válasszunk olyan úti célt, ami néhány óra alatt elérhető autóval, és vegyünk ki egy apartmant. Ilyen hely például Horvátország mellett Olaszország északi része is, ahol Bibionében májusban már húszezer forint/fő körüli áron vehetünk ki apartmanokat, amihez ha hozzáadjuk a benzinköltséget és az autópálya-matricákat, még mindig nagyon baráti árat kapunk, és ez az összeg júniusban sem nő nagyobbra 40 000 ft/fő-nél.

Olcsó tengerparti nyaralás: ide utazz Tunézia és Egyiptom kiesése után
Bibone “felülről”

Júniusban Montenegróban is találhatunk apartmanokat 35 000 ft/fős költségen, ami még benzinköltséggel megtoldva is elég baráti ár, Bulgáriában (Neszebár) meg egyenest félpanziós (!!!), háromcsillagos hotelszobát osztogatnak ennyiért szintén júniusban, csak valahogy el is kell jutni oda. A görög Chalkidiki-félsziget is elérhető nagyjából hasonló áron, igaz május közepén, és az egyik legcsábítóbb ajánlat is szintén a görögökhöz kötődik: Paralia június elején busszal, önellátós apartmanházban már nagyjából 34 000 forintért is elérhető, és erre már maximum az utasbiztosítás költségét kell rádobni.

*Tunézia és Egyiptom továbbra is nyitva áll a magyar turisták előtt, de a turistákra leselkedő esetleges veszélyekkel nem árt tisztában lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top