Családi pénzügyek

Ezt intézd el nyaralás előtt, hogy ne fizess rá!

Az utasbiztosítás hiánya, illegális pénzváltók, elvesztett okmányok, ellopott pénztárca, reptéren elkeveredett csomag keserítheti meg a várva-várt nyugodt nyaralást. Idegen országban, idegen nyelvi környezetben sokkal nehezebb ezeket a váratlan helyzeteket kezelni, melyek sok esetben tetemes költséggel járnak. Kockázatos vállalkozás külföldi nyaralásra egy megfelelő utasbiztosítás nélkül elindulni. A biztosítási díj csak töredéke az nyaralás költségének, ne ezen spóroljunk.

A piacon egyre bővül a választék, a biztosítók kínálata egyre szélesebb skálán terül el, mindenki az uticéljához, poggyászai tartalmához, a tervezett tevékenységekhez igazított biztosítási fedezetet választhat. Az interneten rendelkezésre álló kalkulátorok segítenek az ajánlatok összehasonlításban, a számunkra optimális utasbiztosítási csomag kiválasztásában. On-line vagy akár sms-ben is köthetünk egyszerűen, kényelmesen, percek alatt utasbiztosítást (utóbbi esetében még az internetes fizetéssel sem kell foglalkozni). Ha mi is, mint az utazók többsége az utolsó percre hagytuk a biztosítás megkötését, még a reptéren, pályaudvaron sem késő behozni a mulasztást.

Nyaralás előtt elintézendő! – biztosítás, pénzváltás
 

Miért fontos az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítások egy csomagban tartalmazzák a klasszikus élet-, baleset- és betegségbiztosítás mellett a poggyászbiztosítást, asszisztenciaszolgáltatást, a magasabb igényeket kielégítő csomagok pedig felelősségbiztosítással és jogvédelmi elemekkel is kiegészülnek (például ügyvégi díjak, óvadék, szakértői díjak fedezését).
Az asszisztenciaszolgáltatás 24 órás telefonos ügyelet keretében nyújt értékes segítséget a nem várt helyzetekben, anyanyelvünkön kaphatunk felvilágosítást a szükséges teendőkről, az egészségügyi ellátásunk lehetőségeiről. A biztosító megszervezi a mentést, értesíti a hozzátartozókat, fedezi a hozzátartozók számára a beteglátogatások költségét, kapcsolatot tart az orvosokkal, tolmácsolásban nyújt segítséget, átvállalja betegségünk esetén a gyerekek hazaszállítását. Fontos, hogy a káresetről haladéktalanul értesítsük az asszisztencia szolgálatot, hiszen ennek hiányában a biztosító szolgáltatása nagy mértékben korlátozott lesz.

Utasbiztosítás, EU Egészségbiztosítási Kártya vagy bankkártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem váltja ki az utasbiztosítást. Értelemszerűen csak Európa országain belül fedezi a külföldön történt megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos kezelési költségeket, csak meghatározott egészségügyi intézményekben (OEP-vel szerződésben álló) használható fel, magánszolgáltatóhoz nem lehet vele fordulni, nem téríti meg a járulékos költségeket, például a mentés költségét. Ezen felül csak az adott ország jogszabályai alapján téríti meg a költségeket, és Európán belül is vannak olyan államok, ahol a betegnek kell átvállalnia önrész címen az ellátás költségének 20-30 százalékát. Például ha a svájci egészségbiztosítás a költségek csupán 80%-át fedezi, a hazai egészségpénztár is ilyen mértékű térítést nyújt.

Nyaralás előtt elintézendő! – biztosítás, pénzváltás
 

Több tagállamban (Belgium, Luxemburg, Franciaország) visszatérítéses rendszer működik, a kezelés, gyógyszerek költségeit az ellátott személy köteles megelőlegezni, ezeket a költségeket majd csak utólag téríti meg az egészségbiztosítási pénztár. Az utasbiztosítás esetén a biztosító állja a szolgáltató felé ezeket a költségeket, anélkül, hogy az igénybevevőnek (biztosítottnak) meg kellene azokat előre fizetni. Mindemellett, ha csupán az Európai Egészségbiztosítási Kártyára hagyatkozunk, elesünk az utasbiztosítás egyéb szolgáltatásaitól, például asszisztencia, poggyászbiztosítás, jogvédelmi szolgáltatás.
Ugyancsak rossz döntés a bankkártyához “ingyenesen” adott utasbiztosításokra hagyatkozni. Ezek alkalmasak lehetnek egy rövid külföldi utazásra, városnézésre, viszont általában minimális kártérítési összegekkel rendelkeznek, nem nyújtanak teljes körű fedezetet, a síelés, búvárkodás, extrém sportok kockázatainak lefedésére általában nem alkalmasak. Így javasolt, hogy elutazás előtt figyelmesen olvassa el a feltételeket, és hasonlítsa össze azokat a potenciálisan előforduló károkkal, illetve egy konkrét utasbiztosítással.

Mire figyeljünk még?

Családi utazás esetén ajánlott minden családtag számára ugyanazon biztosítónál kötni az utasbiztosítást, hiszen jelentősen megnehezíti az ügyintézést, ha egyszerre több biztosítóval is fel kell venni a kapcsolatot. Emellett családi és gyerekkedvezmény is igénybe vehető, ha a családdal gyerekek is utaznak.
Ha idősebb autóval indulunk útra, melyre már nem érvényes a gyári asszisztenciaszolgáltatás, érdemes olyan biztosítást kötni, amely gépjármű-asszisztenciát is tartalmaz. Így ha netán külföldön lerobban az autónk, magyar nyelven kapunk segítséget, felvilágosítást a teendőkről, a biztosító számlájára intézhetjük a szervízbe szállítást és a javíttatást.

Pénzváltás, bankkártyás fizetés

Figyeljünk arra, hogy jutalék nélküli pénzváltót vegyünk igénybe, és minden esetben ellenőrizzük a kapott számlát. Gyakran előfordulhat az is, hogy a feltüntetett kedvező árfolyamok csak magas összegek átváltása esetén érvényesek.
Soha ne illegális pénzváltóknál váltsuk be a pénzünket. Gyakori eset, hogy az utcai üzérek hamis pénzt kínálnak. Az utcai pénzváltás esetében annak a veszélye is fennáll, hogy a tolvajok kifigyelik, mennyi pénz van a turistánál, és a későbbiekben kirabolják.

Nyaralás előtt elintézendő! – biztosítás, pénzváltás
 

Érdemes arról is tájékozódni indulás előtt, hogy a célországban van-e lehetőség külföldi bankkártyával történő vásárlásra, hogy elkerüljük a magas költséggel járó készpénzfelvételt. Kis összegeket nem érdemes automatából külföldön felvenni a magas jutalékok miatt. Külföldi utazás során hasznos lehet, ha előtte sms-értesítőt állítunk be. Figyeljünk arra, hogy az elfogadóhelyen ne húzzák le többször a kártyánkat, ne adjuk ki bankkártyánkat a kezünkből, ne fizessünk vele gyanús helyeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top