Utazás

Itt a fapados jegy Dubajba! 7 buktató és jótanács

Október 28-ától már olcsó, fapados, közvetlen járattal is elrepülhetünk Budapestről Dubajba. Több ismerősünk rögtön repjegyvásárlásban gondolkozott, hiszen egészen jó áron lehet így eljutni egy egzotikus városba. Nem árt azonban tisztában lenni a legnagyobb nehézséggel. Vízum, szállásfoglalás, közlekedés... buktatók és gyakorlatias tanácsok!

Vízum

Az Egyesült Arab Emírségek esetében nem sétálhatunk be egy követségre az útlevelünkkel és egy fényképpel vízumot igényelni, oda ugyanis szponzorra van szükség.
Szponzor lehet:

  • szálloda
  • emírségi légitársaság
  • utazási iroda
  • emírségi cég
  • kint tartózkodó, tartózkodási engedéllyel (residence permit) rendelkező ismerős, rokon.

A turistáskodni induló magyaroknak leggyakrabban két választásuk marad: a szállodát kérni meg vízumügyintézésre vagy felvenni a kapcsolatot egy utazási irodával. A vízum 14 vagy 30 napra érvényes (utóbbi további 30 napig meghosszabbítható). Igényléséhez szükség van egy, a belépéstől számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél és egy igazolványkép beszkennelt változatára, a repülőjegy-foglalásra és egy elektronikusan kitöltött adatlapra. A vízum ára árfolyamfüggő, de megközelítőleg 33 ezer forinttól kezdődik. Az elkészült vízumot online küldik el, és nagyon fontos, hogy azt otthon nyomtassátok ki, a repülőtéren ugyanis be kell mutatni.

Sajnos az sem mindegy, hogy milyen szállodát kér meg az ember – a szponzorációt ugyanis leginkább csak négy- és ötcsillagos szállodák vállalják, így a hotel költségével azonnal nagyot ugrik a dubaji kiruccanás költségvetése. A szállodáknak ráadásul a vízumdíjon felül 5000 dirhamos letétet is kell fizetnetek, amit csak akkor kaptok vissza, amikor kiléptek az országból. Ez a letét akkor is fennáll, ha rokon, ismerős vállalja a szponzorságot, ilyenkor azt általában ők teszik le. Ha utazási irodát kértek meg, azok is szinte kivétel nélkül szállásfoglaláshoz kötik a vízumintézéshez adott segítséget, úgyhogy ugyanott van az ember: ki kell fizetni minimum egy éjszakát egy igen magas árfekvésű szállodában, és le kell tenni a letétet. Sok kutakodás után egy ismerős révén találtam rá egy igen kedvező megoldásra, egy magyar hölgy kinti utazási irodájára. Rusz Gyöngyi e-mailen keresztül vállalja a vízum ügyintézését és természetesen minden egyéb utazási irodai szolgáltatást, de nem teszi kötelezővé egy drága hotelben a szállásfoglalást, és ő vállalja a letétet is.

Itt a fapados jegy Dubajba! 7 buktató és jótanács

Szállodaválasztás

Ha városi kirándulásra indultok, azaz a turistáskodás, vásárlás az első számú program, érdemes belvárosi, metróhoz közeli szállodát foglalni – ilyeneket találtok például a Bur Dubai és Deira városrészekben. Ha nyaralni mentek, akkor természetesen inkább a vízparti szállodák közt érdemes keresgélni, például Dubaj Jumeirah részében. Bármilyen kategóriájú szállást választotok, minden szoba szép tiszta, és általában tágasabb az Európában megszokottnál.

Gasztronómia

A változatos konyha a társadalom kozmopolita összetételét tükrözi. Dubajban rendkívül nagy kultusza van a házon kívüli étkezésnek, ebből kifolyólag széles az étkezési lehetőségek skálája és választéka. Az arab ételek nagyon népszerűek, de közkedveltek a kínai, indiai büfék is, valamint az amerikai gyorsétteremláncok és olasz pizzázók. A bevásárlóközpontok éttermi részében hatalmas választékot találtok büfékből. A szállodákban, éttermekben teljesen biztonságos az étkezés, kis büfékben és utcai árusoknál inkább csak a jól átsült ételeket válasszátok. A csapvizet ne igyátok, érdemesebb palackos ásványvizet fogyasztani (fogmosáshoz is).

Itt a fapados jegy Dubajba! 7 buktató és jótanács

Közlekedés

  • Ha már bent vagytok Dubajban, a közlekedés nagyon egyszerű, a probléma a repülőtérről való bejutás lesz. Az új repülőtérre ugyanis nem jár a metró, és nem lehet tudni, lesz-e busz, könnyen elképzelhető, hogy csak taxival lehet majd bejutni a városba. Mivel a reptér igen messze esik Dubajtól, ez nem lesz olcsó mulatság.
  • Dubajban a legegyszerűbb, legolcsóbb tömegközlekedési mód a metró, amely modern, tiszta és szerencsére olcsó. Ha metróval szeretnétek utazni, akkor először venni kell egy feltöltőkártyát (NOL). Ebből többféle változat létezik, a turistáknak a “red” kártya a legjobb, amely 2 dirham. Dubaj metróhálózata 5 zónára van osztva. A zónajegyek árai 2 és 6.50 dirham között mozognak, de lehet napijegyet is vásárolni 14 dirhamért (840 Ft).
  • A buszhálózat kiterjedt, itt jó tudni, hogy a nők és férfiak általában külön ülnek, figyeljetek, hova szálltok fel.
  • Dubaiban a taxizás viszonylag olcsó, de fontos, hogy csak a legális krémszínű taxit szabad használni. Van kimondottan hölgyeknek is taxi, melyet elsősorban a muszlim nők vesznek igénybe, akiknek vallásuknál fogva nincs más választásuk. Ezek kicsit drágábbak a többi taxinál, és könnyen fel lehet ismerni őket rózsaszín színükről. Mindenképp felhívnám a figyelmeteket arra, hogy Dubajban a taxisok sokkal kevésbé tájékozottak, mint nálunk: a főbb turistalátványosságokon kívül általában nem tudják csak úgy bemondásra, hogy mi merre van. Írjátok fel a szálloda vagy keresett nevezetesség címét egy papírra és lehetőleg a telefonszámát is – a taxisok ugyanis általában telefonon kérnek ilyenkor segítséget. GPS-t nem használnak, és a térképen se igazán igazodnak ki.
  • A magyar jogosítványt nem fogadják el, így ha turista céllal utaztok, és autóbérlést terveztek, akkor ki kell váltani a nemzetközi jogosítványt.

Pénzváltás

A helyi pénz a dirham (DRH), a dollárhoz van kötve: 1 USD=3,68 DRH, azaz minden ár forintban attól függ, hogyan áll a forint a dollárhoz képest. Dollárt, eurót sok helyen lehet váltani, de a legtöbb helyen kártyával is tudtok fizetni.

Öltözködés

Bár egy muszlim országról van szó, az öltözködés ahhoz képest meglehetősen szabados. Nem kell földig érő ruhában járni és a kendő viselete sem kötelező, de illik megadni a tisztelet a helyi szokásoknak és tisztelettudóan öltözködni. A férfiak kerüljék a sortot, a nők pedig a fedetlen vállakat – egy könnyű nyári nadrág vagy szoknya egy kényelmes pólóval, inggel tökéletes viselet.

Mikor a legjobb utazni?

Leginkább október közepétől április közepéig éri meg ellátogatni Dubajba, ugyanis késő tavasztól az ősz közepéig szinte elviselhetetlen a forróság. Aki tengerparti nyaralást tervez, annak a decembert és januárt kevésbé ajánlom, bár a bátrabbak akkor is fürdenek a tengerben. A csapadékos évszak is elvileg ez a két hónap, de nagyon ritkán szokott esni, akkor is maximum pár órát. A forró nyarak miatt, no és mivel a pénz nem számít, Dubajban gyakorlatilag minden zárt térben (hotel, étterem, metrószerelvény, taxi) igen erős a légkondicionálás. Ha valaki megfázásra hajlamos, javaslom, hogy még a legszebb napsütésben is vigyen magával egy kardigánt, pulóvert és terítse magára. A szabadban ugyanakkor nagyon erősen tűz a nap, úgyhogy kendő, kalap és napvédő mindig legyen veletek.

Itt a fapados jegy Dubajba! 7 buktató és jótanács

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top