50 épületen látható a világ egyik legnagyobb graffitije

Horowitz Katalin | 2016. Március 16.
Kairó egyik külvárosát a helyiek csak Szemétvárosnak hívják, pedig az ott élők szerint a környék nem olyan koszos és mocskos, mint sokan hiszik. Egy utcai művész elképesztő alkotással igyekszik megváltoztatni a környék hírét.

Az egyiptomi főváros Manshiyat Naser nevű kerületét a helyiek csak Szemétváros (Garbage City) néven emlegetik, lakói pedig kopt keresztények, akiket gúnynéven Zabaleeneknek (szemetesek) hívnak. Ők a város nem hivatalos szemetesei, akik ajtóról ajtóra járva begyűjtik a polgárok hulladékát, majd kiválogatják belőle, ami még hasznosítható, a szerves hulladék nagy részével pedig háziállatokat táplálnak.

A Guardian brit napilap információi szerint akár napi 9000 tonna hulladékot is összegyűjtenek a koptok – a kairói szemét kétharmadát. Laila Iskander környezetvédelmi miniszter elismerően fogalmazott a Szemétvárosról, szerinte ugyanis közel 100 százalékos újrafelhasználást ért el a nem hivatalosan működő szemétgyűjtő közösség.

Bár az itt élők közül sokan próbáltak már tenni ellene, Kairóban a legtöbb lakó csak a gúnynevével azonosítja a városrészt.

“A környékről azt gondolják, hogy egy koszos, szegregált periféria csupán – írta Instagram oldalán az eL Seed nevű utcai művész. – Új projektemben, a Perception nevű performance-ban a társadalom előítéleteit szeretném aláásni.”

A francia–tunéziai származású művész ezért egy elképesztő méretű, úgynevezett anamorfikus falfestményt hozott létre a Manshiyat Naser területén. Ez annyit jelent, hogy az 50 épületre felfújt ábrákat a közeli Mokkatam hegyről kell szemlélni, hogy a teljes kép összeálljon. Az alkotáson Szent Atanáz kopt püspök szavai olvashatóak: “Aki látni akarja a napfényt, annak először meg kell törölnie a szemét.” Arabul ugyanez így van leírva: “إن أراد أحد أن يبصر نور الشمس، فإن عليه أن يمسح عينيه”.

“A helyiek örömmel fogadtak a csapatommal együtt, szinte családtagként kezeltek minket – írta eL Seed. – Ez volt életem egyik legemberibb élménye. Nagyon nagylelkű, őszinte és erős emberek élnek itt. Ők nem szemét között élnek, hanem abból a szemétből, amit az egész város termel. Ők azok, akik tisztán tartják Kairó utcáit.”

További cikkek graffitiről az NLCafén:

Exit mobile version