Fotó

“A graffiti az extrém sport és a művészet keveréke”

Míg sokan a vandalizmus színes lenyomatait látják a falfirkákban, mások szemében a graffiti olyan erős művészeti irány, ami felforgat, lázad, politikai határokat súrol, mára utat törve magának a divat, a formatervezés és a városépítészet világába is. A Taker néven alkotó graffitissel falszennyezésről, Malaláról, Palvin Barbaráról és vonzó tűzfalakról beszélgettünk.
Tukán – Kádár utca és Kazinczy utca – a graffitik a Színes Város megbízásából születtek 

Emlékszel még arra, hogy mi volt az első alkotásod?
A legelső, graffitinek nevezhető szörnyű rajzomat egy, az akkori lakhelyünkhöz közeli falra festettem, és az akkori, első “graffitis nevemet” (ami titok) fújtam a falra két színből. Ennek már olyan 14 éve.

14-15 éves voltam, amikor érdekelni kezdett a graffiti világa. Egy ismerős miatt hirtelen észrevettem az utcákon a rajzokat, tageket, pedig érdekes módon addig fel sem tűnt, hogy össze vannak firkálva a falak. Azt viszont már a kezdetektől tudtam, hogy szeretnék igényes, szép alkotásokat készíteni egyszer.

Kitől tanultál?
Apróbb trükköket és alapvetéseket megmutattak mások, de azért a lényeget nem lehet mástól tanulni, csinálni kell, és közben tanul az ember. Tehetségesnek egészen biztosan nem mondanám magamat, ha az ember elhivatott a szenvedélye iránt, akkor idővel kialakul a tudás is.

Steve Jobs – Filatorigát

El tudod fogadni, hogy sokak szemében a graffiti nem művészet, hanem falszennyezés?
Objektíven érthető és megérthető részben a “falszennyezéses” vélemény is, bár a művészi graffitivel egy lapon említeni elég szűk látókörre vall. Szerencsére egyre kevésbé mossák össze az emberek a kettőt. Ennek ellenére nekem jobban tetszik egy tagekkel “szennyezett” fal is, mint egy egyhangú szürke. Ez talán azért is van, mert az átlagember számára fenyegetően, nyomasztóan hat egy “vandalizált” fal, én viszont tudom, hogy teljesen normális fiatalok keze nyomát látom csak, ami inkább érdekes, mint nyomasztó.

Malala – Filatorigát

Miért születik meg sok emberben a vágy, a kényszer, a motiváció, hogy firkáljon?
Mindenkiben más és más miatt. Végső soron a graffiti az extrém sport és a művészet keveréke, egyfajta egyedi, semmihez sem hasonlítható hobbi, amiben kinek az adrenalin, kinek az önkifejezés a fontos.

Milyen szemüvegen keresztül látja a világot egy graffitis?
Folyamatosan figyelem a falakat, bármerre járok. Egyrészt azt, hogy mi van már rajtuk, mások tagjeit, rajzait nézem, de azt is, hogy hova lenne jó festeni.

Emma Watson – Filatorigát

Milyen az igazán jó felület?
A jó felület mindenképp fal, sima, jó minőségű, nem omladozó, és lehetőség szerint minél forgalmasabb területre néz, vagy van benne valami különleges.

Jégmadár – Érdliget

Miért született Malala? Steve Jobs? Palvin Barbi? Miért pont ők?
Malala történetére a saját eszközömmel is fel akartam hívni a figyelmet, egyébként amíg festettem, az elhaladó emberek közül nagyon sokan tudták, kiről van szó, ez meg is lepett. Steve Jobs portréját azért festettem meg, mert egyrészt a munkához való hozzáállása példaértékű volt, másrészt pedig egy olyan emberről volt szó, aki hatalmas mértékben befolyásolta emberek százmillióinak az életét, gyakorlatilag a forradalmi termékeit használókét személyesen is, így engem is. Palvin Barbi mögött nem volt ennyire mélyen szántó elképzelés, bár szerintem ha másra nem, hát a szép lányokra büszke lehet Magyarország, szóval a leghíresebb topmodellünk egy jó és igazán szép témát szolgáltatott.

Palvin Barbara – Filatorigát

Graffitisként mi mozgat belülről? Mi az, ami újra és újra a “fal elé állít” hosszú órákra?
Ez változó. Van, hogy csak festeni szeretnék nagyon, számomra élmény a szabad ég alatt óriási felületeket színessé, érdekessé varázsolni. Ilyenkor szinte mindegy, hogy mit festek, persze ilyenkor is olyat, ami valamiért megtetszett. Máskor viszont konkrét témával kapcsolatban szeretnék festeni, kifejezni valamit, ilyenkor ez a része válik fontosabbá, és az eredményért festek elsősorban, kevésbé a folyamatért. Van olyan is, amikor a helyszín, a felület az, ami érdekességet jelent. A lényeg, hogy mindig találok motivációt a festésre.

Margit-sziget

Mit rejt pontosan a fotorealisztikus graffiti?
Egy adott képet többnyire egy fotó alapján olyan minőségben szeretnék a falra festeni, hogy az szinte fotónak tűnjön távolabbról. Több alkalommal kaptam már olyan visszajelzést, hogy plakátnak hitték a rajzomat, úgyhogy e célt néha sikerül is elérni. Nem speciális, de magas szintű technikai tudás kell azért ezeknek a kivitelezésére (festékszóróval festeni nehezebb, mint amilyennek tűnik), és sok-sok órát dolgozom egy-egy munkámon.

Erzsébet tér

A Színes Városnak is dolgozol, te találod ki az alkotásokat? Vagy ez egy közös munka? Hogyan születik például egy színes tukán?
A Színes Várossal való közreműködésben eddig két tűzfalat festettem, mindkét esetben volt egy megadott alaptéma, s ezekhez már én egyedül készítettem el a terveket, amik végül a falakra kerültek.

Filatorigát

Van valami nagy álmod, amit szeretnél megfesteni? Illetve van olyan felület, amit boldogan befestenél?
Mindig vannak beteljesítésre váró álmaim, céljaim. Nagyon jó lenne egyszer abszolút teljes szabadságot kapni egy tűzfal festésében, ezen kívül szeretnék külföldön festeni minél többet, illetve egy külföldi tűzfal kidekorálási lehetőségének rendkívül örülnék.

Pestszentlőrinc

 

Pestszentlőrinc

Megrendelésre dolgozol?
Ritkán. Ha igen, akkor annak valamiért kiemelkedően érdekesnek kell lennie a számomra, mindenképp érdekes helyszínnek, és az előzőektől függően fontos lehet az is, hogy minél inkább szabad kezet kapjak. A pénz része harmadrendű szempont.

Taker:28 éves vagyok, és programozóként dolgozom. Így az életemben két oszlopos, fontos dolog van, az egyik a számítógép, a másik pedig a festés. Bár nyilván folyamatosan mérlegelem a lehetőségeimet, jelenleg nem szeretném a festés örömét munkává »degradálni«, szóval ilyen értelemben most ez egy fontos hobbi, illetve az irodában ücsörgést és a programozást mint szellemi kihívást sem szeretném lecserélni.”
 

Kövesd Takert a Facebookon és a saját weboldalán!

Olvasd el ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.