A madarak uralkodnak a hátborzongató karanténszigeten

nlc | 2020. November 05.
A North Brother szigetet egykor karanténszigetnek, később drogrehabilitációs központnak is használták. Ma már csak a madarak járnak a kísérteties hangulatú romok között...

A nyüzsgő New Yorktól alig egy mérföldnyire, az East Riveren található a mindössze 0,053 km² területű, hátborzongató North Brother sziget, ahová külön engedély nélkül illegális a belépés. Ennek oka egyrészt, hogy védett madarak lakják, a másik pedig, hogy veszélyes romokkal van tele… 

 

A sziget egészen 1885-ig lakatlan volt, majd ide költöztették a Riverside kórházat, ahol súlyos, fertőző betegségekben, például himlőben vagy  tuberkulózisban szenvedő embereket tartottak karanténban. Többek között itt zárták el és őrizték egészen a haláláig a hírhedt Tífusz Maryt, vagyis Mary Mallont, a nőt, aki tünetmentes tífuszával több tucatnyi embert fertőzött meg.

North Brother sziget (Fotó: Wikipedia)

1904-ben a North Brother közelében gyulladt ki és süllyedt el a General Slocum nevű gőzhajó. A tragédia 1021 emberéletet követelt, a fedélzeten tartózkodók közül mindössze 321-en maradtak életben. Az áldozatok holttesteit a sziget partjaihoz sodorta a víz. 

A General Slocum roncsai (Fotó: Getty Images)

A karanténkórházat a harmincas évek végén bezárták, majd a sziget új funkciót kapott: fiatal háborús veteránokat és családjaikat költöztették ide. A háború utáni lakhatási válság enyhülésével aztán a sziget újra elnéptelenedett. Az ötvenes években rehabilitációs központot létesítettek itt serdülőkorú kábítószerfüggők számára. Bár az intézet azt állította magáról, korszerű terápiás, illetve képzési lehetőségeket kínál a drogbetegeknek, utóbb többen is arról számoltak be, hogy akaratuk ellenére tartották őket fogva. Állítólag ez a létesítmény inspirálta a Does a Tiger Wear a Necktie? (Hordanak nyakkendőt a tigrisek?) című színdarabot, mely elindította Al Pacino karrierjét. A program kudarca, a korrupt személyzet, illetve a magas fenntartási költségek miatt a központot 1963-ban bezárták.

Az egykori kazánház tornyai, jobbra pedig a halottasház épülete (Fotó: Wikipedia)

New York városvezetése az azóta eltelt évtizedekben nem tudott dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy miképp is lehetne hasznosítani a szigetet. Felmerült például, hogy hajléktalanok számára biztosítanának ott lakhatási lehetőséget, vagy a Rikers börtönsziget kapacitásait bővítenék vele, de az is, hogy egyszerűen eladnák. Az egykori épületek ma is állnak, ám erősen leromlott állapotúak, omlásveszélyesek és sűrű növényzet borítja azokat.

Ez maradt a kompkikötőből (Fotó: Wikipedia)

A kísérteties hangulatú sziget urai jelenleg a gémfélék és más gázlómadarak, miközben viszont emlősök gyakorlatilag egyáltalán nem élnek arrafelé. A városvezetés jelenleg leginkább arra hajlik, hogy parkot alakítsanak ki a North Brotheren, ezzel kapcsolatosan pedig még egy tanulmányt is berendeltek a Pennsylvania Egyetemtől, ám elképzelhető, hogy a terület végül soha nem nyílik meg a nyilvánosság előtt. A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint ugyanis a tengerszint emelkedése miatt a sziget 2100-ra teljesen víz alá kerülhet.

Még több kísérteties hely

Exit mobile version