Utazás

Lepratelepnek épült, ma technopartik helyszíne a szellemváros

Teneriféről szinte mindenkinek a tengerparti nyaralás, a Teide nevű vulkán és a Loro Park dzsungelszerű állatkertje jut eszébe. Az elhagyott épületek rajongói azonban egy kevésbé ismert kincsre is bukkanhatnak a spanyol szigeten.

Az ember alkotta építmények felfedezői, vagyis az urban exploration, rövid nevén urbex rajongói különleges vonzalmat éreznek az elhagyott épületek, vagy akár egész települések iránt. Mivel korábban sok kulisszatitkot megtudhattunk a hazai urbex szcéna egyik oszlopos tagjától, Altomántól, ezért nagyon kíváncsiak lettünk, amikor február elején egy sajtóút miatt Tenerifére vezetett az utunk.

Szállásunktól, a különleges épületekkel teletűzdelt ITER-kutatközpont kísérleti telepétől nem messze ugyanis az „Abades szellemváros” feliratot pillantottuk meg a Google Maps térképén. Mivel valóban csak 10-15 kilométerről volt szó, tudtuk, hogy a lehetőséget nem fogjuk kihagyni.

A Tenerife déli részén fekvő Tenerife Sur repülőteret a fővárossal Santa Cruz de Tenerifével összekötő autópályáról nézve nem nehéz elsuhanni a szellemváros mellett, messziről ugyanis épülőfélben lévő nyaralóövezetnek tűnik. Ha azonban tudjuk, hova menjünk – a GPS sokat segít –, viszonylag könnyen megközelíthető. A bejáratnál kopott magánterület tábla áll ugyan, de mivel a rozsdás sorompót látszólag évtizedek óta senki sem mozdította el a nyitott állásból, nem tűnt túl nagy rizikónak a belépés. Az első néhány száz méter után pedig már más kíváncsiskodókkal is találkoztunk, a területet senki sem őrzi.

Westernfilm helyszínéül is szolgálhatna Abades szellemvárosa (Fotó: Andersen Dávid)

Abades története egészen a spanyol polgárháború idejére nyúlik vissza. Akkortájt a lepra még sok embert érintett, csak Tenerifén körülbelül 200 esetet ismertek. Franco diktatúrája ekkor úgy határozott, hogy a spanyol leprásoknak itt, a távoli szigeten jelölnek ki egy eufemisztikusan szanatóriumnak (Sanatorio de Abona) titulált területet, ami azért kényelmes távolságban volt a fővárostól, a nagy büdös semmi közepén.

Az építkezés meg is kezdődött, lakóházakat, közösségi épületeket, sőt, még egy templomot is elkezdtek felhúzni a mai Abades partjainál. A tudomány azonban közbeszólt, 1935-ben ugyanis felfedezték a Dapsone nevű antibiotikumként használt vegyületet, a leprások helyzete így egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott, a leendő lepratelep építése szükségtelenné vált.

A szellemváros legjellegzetesebb épülete az elhagyott templom (Fotó: Andersen Dávid)

A félkész épületeket ezért sorsukra hagyták, azok pedig azóta is ott állnak kihasználatlanul.

A templom évtizedek óta állja az elemek támadásait (Fotó: Andersen Dávid)

Bár a szomszéd dombokon már hófehér üdülőházak nyomasztóan egyforma sora húzódik, a szellemvárossal látszólag senki sem foglalkozik.

Itt ma már legfeljebb technomiséket celebrálnak (Fotó: Andersen Dávid)

Azaz majdnem senki, a graffitisek ugyanis természetesen hamar lecsaptak a rengeteg, üresen álló falfelületre.

A graffitisek birtokba vették a szellemvárost (Fotó: Andersen Dávid)

A templomban egész sorozat várja a műfajra nyitott érdeklődőket, kifejezetten viccesek a falakra felfújt szentképek, de szemkápráztató geometrikus formákból sincs hiány.

A graffiti és a hitélet találkozása az abadesi szellemvárosban (Fotó: Andersen Dávid)

Persze szemét is akad, az eldobált energiaitalos dobozok és törött világító rudak pedig árulkodnak róla, hogy időnként komolyabb, feltehetően illegális technopartikat is tartanak a szellemvárosban.

„Én vagyok az út, az igazság és az élet (János 14:6)” (Fotó: Andersen Dávid)

Aki el szeretne látogatni a szellemvárosba, a TF-1 jelzésű autópálya 39-es kijáratánál kanyarodjon le, onnantól pedig nagyjából toronyiránt kövesse az aszfaltozott utat. A szellemváros bejárata előtt véget ér a műút, onnantól autóval beljebb menni csak óvatosan érdemes, mert elég nagy gödrök akadnak a rögös földúton, és üvegszilánk is előfordulhat. A szellemváros bejárására nagyjából egy óra bőven elég, de ha már ott járunk, érdemes lehet elkanyarodni a nap 24 órájában nyitva álló Tenerife világítótoronyhoz is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top