Ezek a legjobb balatoni strandok 2024-ben

S. Z. | 2024. Július 12.
Idén 28 balatoni strand kapott ötcsillagos, 14 négycsillagos, és négy háromcsillagos Kék Hullám Zászlót, valamint különdíjakat is osztottak.

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, de összesen 28 balatoni strandon loboghat a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászló – derült ki a Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén pénteken Vonyarcvashegyen.

Az önkormányzatokat tömörítő szövetség az idén 21. alkalommal hirdette meg a strandminősítést, ezúttal 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel. Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát, választékát.

A strandok közül 28 nyert ötcsillagos, 14 négycsillagos, és négy háromcsillagos Kék Hullám Zászlót.

Ötcsillagos strandok

Négycsillagos strandok

Háromcsillagos strandok

Gyerekbarát szempontokat is néztek

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára elmondta, hogy a minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strandok akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát (virágosítás, gyep, meder), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokra, mint a pelenkázó vagy családi öltöző meglétére is odafigyeltek. Számított a strandi vendéglátóhelyek kínálata, a helyi termékek jelenléte is.

A helyszíni bejárások az iskolaszünet kezdete utáni héten zajlottak, a bírálóbizottságba a BSZ bevonta a partnerszervezeteit; a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviselőit.

Különdíjas strandok

Több különdíjat is osztottak a rendezvényen. Közöttük új a Smart Destination, amely a strandok digitális megközelíthetőségét vizsgálta. Három fürdőhely kapott „Okos Strand” minősítő oklevelet, akik közül a különdíjat Vonyarcvashegy Lido Strandja érdemelte ki. A strandok digitális megközelíthetősége új szempontként bekerül jövőre a BSZ minősítő rendszerébe is.

Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Varga György)

Horváth Orsolya, az MTÜ turizmusstratégiai és szakpolitikai osztályvezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül szinte valamennyi balatoni strand. Hozzátette, szinte valamennyi strandon találhatók ma már baba-mamabarát szobák, családbarát öltözők, vizesblokkok, de köztük is van kimagasló, amely gyerek- és sportanimációkkal, lidós partszakasszal, megfelelő árnyékolással várja a családokat. Az MTÜ családbarát idei különdíját Balatonakali Mandulavirág strandjának adta át.

A Balatoni Kör az egész évben nyitva tartó, minőségi kínálattal rendelkező és helyi termékeket felsorakoztató strandi vendéglátóhelyeket értékelve Balatonudvari Fövenyes strandjának adta a különdíját.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Siófoki Nagystrand kapta, amely rendezvényhelyszínként is kínál programokat.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok, a biológiai sokféleség megőrzése, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapján kiemelkedő balatonfüredi Kisfaludy strandnak, „Zöld béka díjat” a környezeti nevelésben kiemelkedő szigligeti Községi strandnak, valamint „Zöld fészek díjat” az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő szántódi, Rigó utcai szabadstrandnak.

A tó körüli három vármegyei önkormányzat is különdíjban részesítette partszakaszainak egy-egy kiemelkedő fürdőhelyét.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy a Kék Hullám Zászló elnyerése mára rangos elismerés lett, ugyanakkor a jövőbeni fejlesztési irányok útmutatójává is vált a szakmai bírálóbizottság minősítése. Az MTI-nek elmondta, az utóbbi években magas az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót elnyerő strandok száma, ami a strandfejlesztésre fordítható támogatások mellett annak is köszönhető, hogy a strandüzemeltetők megfogadják a szakmai zsűri ajánlásait. „A Balatont bárkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani, Európai-szintűek a strandjai” – hangsúlyozta.

2023-ban nem egy abszolút győztest hirdettek, hanem hat olyan strand kapott fődíjat, amely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen.

(MTI/nlc)

Exit mobile version