Kegyetlen invazív ragadozók élnek egy magyar tó mélyén

Vad Rózsa | 2024. Augusztus 24.
A kínai lágyhéjú teknős mindenre támad, ami mozog, ehhez képest a tatabányai Csónakázó-tóban vették észre.

A népszerű tatabányai Csónakázó-tó mélyén invazív ragadozó él: egy kínai lágyhéjú teknős fotója tűnt fel az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának Facebook csoportjában. A fotó azért is aggasztó, mert ez a teknős veszélyes:

mindenre támad, ami a környezetében mozog.

A fényképész elmondása szerint ez volt a harmadik észlelése az elmúlt években a területen, azt gyanítja, több egyed is él a tóban, évek óta. A kínai lágyhéjú teknős hazánkban idegenhonos, invazív teknősfaj, korábban a Lázbérci-víztározóból és Ráckevei Dunából is előkerült már, ahová felelőtlen akvaristák, terraristák engedték el azokat. Ez a hüllő Kína mellett Koreában, India keleti felében és Japánban is őshonos, sőt a zord klímájú orosz Amur-vidéken is megél. Tajvanon szaporítják is – írja a Berek.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) 2020-ban megújított Cselekvési Tervében a kínai lágyhéjú teknős a Duna-régió ökoszisztémájára is veszélyt jelentő fajok között szerepel. Háta márványos rajzolatú, olajzöld, olajbarna vagy szürkés, egyszínű vagy apró pettyekkel tarkított. Hasa fehér, néha szabályos, szürkés foltokkal. A frissen kikelt példányok hátán fekete pettyek, hasán piros alapon feketés foltok lehetnek. Akár 35-40 centiméterre is megnőhet. Hazánkban

az őshonos mocsári teknősre is veszélyes lehet.

 Európa több országában okoznak már gondot a felelőtlenül szabadon engedett példányai. Hazánkban még nem terjedt el, alkalmanként észlelnek egy-egy példányt belőle. Agresszív állat, éles szarukávája kör alakú vágást hagy. Ideges természetű, támad mindenre, ami mozog.

Exit mobile version