Életmód

Az utolsó nőstény pusztult el a világ egyik legritkább teknősfajából

A ritka teknősfaj a kihalás szélére sodródott.

Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike, talán a faj utolsó nősténye egy dél-kínai állatkertben. Szucsou város állatkertjében a faj egy hímje él még, a másik két egyed Vietnámban, a vadonban, két különböző tóban él, nemük ismeretlen.

Az óriásteknős szombat délután múlt ki a városi önkormányzat közleménye szerint. A szakértők korábban mintát vettek a nőstény petefészekszövetéből kutatási célokra. A People’s Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt végezték el rajta az ötödik mesterséges megtermékenyítést. Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult – írja az MTI.

Jangcei lágyhéjú óriásteknős (fotó: STR / AFP / China OUT)

A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának. Kínai és külföldi szakértők vizsgálják az idős nőstény halálának okát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top