S. O. S. karácsonyi sütik

nlc | 2016. December 24.
Még nincs késő nekiállni a desszertnek! Ha eddig nem jutott rá idő, egy erős hajrával még elkészülhet az ünnepi menüt záró édesség is. Rajtunk nem múlik, mi hozunk három receptet.

Ha a klasszikus karácsonyi sütik mellé szeretnél még valamit beiktatni a karácsonyi vacsora végére, akkor jó helyen jársz. Mi is abban hiszünk, hogy a legfinomabb gyümölcskenyér és a tökéletes bejgli mellett elfér egy-két újdonság, ezért hoztunk három olyan karácsonyi sütit, amit még akár ma estére is elkészíthetsz.

Mákos citromos piskótatekercs

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

Krém:

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. 4-5 perc alatt elektromos habverővel keverjük habosra a cukrot a tojásokkal. Kifehéredik, krémes lesz, sokszorosára nő. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mákot, majd öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük 15 perc alatt készre. A kész piskótát még melegen tekerjük fel, hagyjuk így kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és a -héjat, majd lassú tűzön, kevergetve sűrítsük be a krémet. Forgassuk össze a mascarponéval. Tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon, majd ha már megfelelő az állaga, töltsük a kitekert piskótába, majd újra tekerjük fel.

Tipp: készíthetjük citrom helyett naranccsal is.

Triplán narancsos-csokoládés pite

 

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A tésztához:

A narancsos-csokoládés krémhez:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Miközben sül a tészta, a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk.

A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.

Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette. 

Zserbó-keksz

 

 

Hozzávalók:

A diót ledaráljuk, az aszalt sárgabarackot aprítógépben vagy késsel felaprítjuk. Az alapanyagokat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél-egy órára. Ha letelt a hűlési idő, vízgőz felett vagy alacsony lángon kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét. Jégkrémpálcikákat és egy vastagabb hungarocell darabot készítünk elő (elektronikai eszközök dobozából érdemes kimenteni, ha nincs, kis poharakkal is próbálkozhatunk) és elővesszük a hűtőből a gombócokat. A pálcikát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, beleszúrjuk a gombócba, majd egy kiskanálnyi étcsokoládéban megforgatjuk a gombócot, figyelve, hogy mindenhova jusson csokoládé, a felesleget pedig lecsepegtetjük. A pálcikát beleszúrjuk a hungarocellbe, majd ha megtelt a hungarocell, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.

A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.

Exit mobile version